Élete utolsó napjaiban is a békét szorgalmazta Berlusconi

Pótolhatatlan űrt hagyott maga után Silvio Berlusconi, Olaszország fájdalomtól megtörve kísérte utolsó útjára a korszakalkotó politikust. A parlamenti ülések felfüggesztése, nemzeti gyásznap kihirdetése, félárbócra engedett lobogók mind azt jelzik, hogy Itáliát sokkolta Berlusconi hirtelen távozása.

2023. 06. 14. 17:13
BERLUSCONI, Silvio; ORBÁN Viktor
Milánó, 2023. június 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, középen) Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke gyászszertartásán a milánói dómban 2023. június 14-én. Silvio Berlusconi június 12-én, 86 éves korában hunyt el Milánóban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt harminc év legbefolyásosabb politikai szereplőjének temetésére a milánói Dómban került sor szerda délután. A szertartást Mario Delpini, Milánó érseke celebrálta. Berlusconi földi maradványait a Milánóhoz közel eső Arcore Villa San Martinóból, a ravatal színhelyéről szállították a székesegyházba. A Dóm téren pár percig megállt a koporsót szállító menet, hogy a tömeg is leróhassa tiszteletét, majd ezt követően hatalmas taps kíséretében vonult be a templom főkapuján. 

Közel kétezer politikus rótta le kegyeletét, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök. 

Az állami delegációt Sergio Mattarella köztársasági elnök vezette. Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, Antonio Tajani külügyminiszter, a kormány többi tagja, valamint több ellenzéki politikus is részt vett a gyászszertartáson. Az Európai Néppárt képviseletében Manfred Weber frakcióvezető búcsúztatta, az Európai Bizottság nevében Paolo Gentiloni európai biztos, de a Vatikán is külön küldöttséggel tisztelgett a pártvezér emléke előtt.

Zsúfolásig telt a 2300 személy befogadására alkalmas Dóm, a székesegyház előtti téren és az oda vezető utcákon is több tízezren kísérték figyelemmel a gyászszertartást az óriás kivetítőkön. Az egész országból özönlöttek a pártszimpatizánsok, a futballcsapatok szurkolói, de még külföldről is érkeztek rajongók. A legendás politikus alakjára emlékezők a beszédeikben kiemelték, hogy bár csak kilenc éven keresztül kormányozta az országot, mégis ő volt az elmúlt harminc év legfontosabb közszereplője. 

Rendkívüli karizmájával, empátiájával és egyedülálló humorával az olaszok szívébe zárta magát. Az Olasz Köztársaság leghosszabb ideig kormányon lévő miniszterelnöke számos harcot megnyert, másokat pedig elveszített. Legfőbb érdeme azonban, hogy új lendületet vitt a politika, a kommunikáció és a sport világába. 

Mario Delpini érsek a gyászszertartáson „az élet nagy szerelmesének” nevezte Berlusconit, aki egy szép, egy jó és egy teljes élet után vágyott, az Isten által kapott talentumait a közjó érdekében gyümölcsöztette, elfogadva az élet minden kihívását. Nem csüggedt a kudarcok láttán, hanem kitartóan hitt a győzelemben. Hitte, hogy a legsötétebb völgyből is létezik kiút – méltatta a politikust a milánói érsek. Silvio Berlusconi testét hamvasztani fogják és Arcoréban, a családi rezidencián létrehozott mauzóleumban fogják őrizni. 

Antonio Tajani külügyminiszter, a Hajrá, Olaszország! párt alelnöke ígéretet tett arra, hogy pártjuk továbbra is a Berlusconi által kijelölt úton fog haladni, javaslatait és útmutatásait őrizni fogják. Az olasz sajtó munkatársainak arról is beszámolt, hogy Berlusconi végső kérése a béke megteremtésére vonatkozott.

Élete utolsó napjaiban is arra kérte a külügyi tárca vezetőjét, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg a konfliktusban álló felek közötti kiegyezés és a fegyverletétel érdekében.

 Silvio Berlusconi halálával felmerül a kérdés, mi lesz a pártja további sorsa. Legutóbbi májusi kórházi tartózkodását követően ugyanis azt hangsúlyozta, szándékában áll visszatérni a politikai színtérre. A legutolsó párttalálkozón sem esett szó utód kijelöléséről. Az Hajrá, Olaszország! a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány egyik fontos tartópillére. Az Olasz Testvérek párt politikusai szerint Meloni célja a kormánykoalíciós alakulat egyben tartása, nem pedig a politikusok elcsábítása. A Hajrá, Olaszország! felmorzsolódása ugyanis a kormány stabilitását is veszélyeztetheti.

Szívhez szóló szavakkal búcsúztatta régi harcostársát Matteo Salvini, a Liga elnöke is. 

Viszlát, Silvio, történelmet írtál. Nemcsak nekem, hanem több millió olasznak már most hiányzol. Mindazoknak, akik szerettek, akik árnyékodban éltek és azoknak is, akik a mai napig gyűlölködtek. Arra tanítottál, hogy mindig mosollyal és a hazáért való fáradozással válaszoljunk nekik

– fogalmazott a Berlusconihoz szóló utolsó üzenetében Matteo Salvini. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, középen) Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország! (FI) párt elnöke gyászszertartásán a milánói dómban 2023. június 14-én (Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.