Már a hét végén kiengedhetik Ferenc pápát a kórházból

Először fordult elő, hogy a szentatya a Gemelli kórházat tüntette fel levelei hivatalos keltezési helyeként.

2023. 06. 13. 14:02
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. június 7. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. június 7-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól halad Ferenc pápa felépülése, az orvosok szerint vasárnap elhagyhatja a Gemelli kórházat és visszatérhet a Vatikánba, miután múlt héten háromórás hasfali sérvműtéten esett át. Az orvosok közlése szerint a beavatkozás komplikációk nélkül zajlott, sikeres volt, kezelőorvosai azonban fokozott óvatosságra intették az egyházfőt. A pápa engedelmesen megfogadta a tanácsokat, és bár népes csoport gyűlt össze vasárnap a Gemelli kórház udvarán, nem üdvözölte tizedik emeleti szobája ablakából a híveket, és nem adta áldását rájuk, hanem magánlakosztálya kápolnájában mondta el az Úrangyala imádságot – számolt be Matteo Bruni szentszéki sajtószóvivő. A vasárnapi szentmisét is televízió-képernyőn keresztül kísérte, majd megáldozott. Ezt követően a biztonságáért és egészségéért felelős személyzettel közösen ebédelt.

A beavatkozást végző Sergio Alfieri professzor arról számolt be, hogy a szentatya állapota stabil, nem volt hőemelkedése, fizioterápiás kezeléssel segítik az izomzat megerősödését. A kezelések arra irányulnak, hogy a mellkasi légzést erősítsék, kímélve a rekeszizom működését.

A kezelőorvosok megítélése szerint a szentatyának a héten még orvosi felügyeletre lesz szüksége, s ha minden optimálisan alakul, akkor vasárnap elhagyhatja a kórházat és visszatérhet a Szent Márta-házba. A sebek teljes gyógyulásához három hónap szükséges, ez alatt az időszak alatt kímélnie kell magát és fokozottan oda kell figyelnie minden olyan mozdulatra, mely megterhelheti a hasizomzatát. A Szentszék tájékoztatása szerint hétfőn a szentatya már munkához látott a kórházban: néhány órára karosszékbe ütették, hogy elolvashassa a napilapokat, a titkárságok által átadott levelezéseket, illetve telefonokat intézhessen.

Első alkalommal fordult elő, hogy Ferenc pápa hivatalos levelei keletkezési helyeként a Gemelli kórházat jelöte meg. Általában a Vatikán vagy a Laterán van feltüntetve a szentatya hivatalos levelezésében, ám most az Európai Néppárthoz címzett írásában a római Gemelli kórház áll. A pápa a levélben a katolikus politikusokhoz szól, arra buzdítja őket, hogy az egyház társadalmi tanításából merítve, azt követve hozzanak döntéseket az európai politikában.

FERENC pápa
Ferenc pápát ábrázoló mécsesek a római Agostino Gemelli kórház bejárata előtt 2023. június 9-én Fotó: Alessandra Tarantino/MTI/AP

A kórházi lábadozás során folyamatosan érkeznek apró ajándéktárgyak, virágcsokrok, levelek és jókívánságok az egészségügyi személyzettől és a páciensektől. Ferenc pápa gyermekeket ápoló, pszichiátriai és idegbántalmakra szakosodott osztály ápolószemélyzetének levelére is válaszolt: az üzenetben a „szomszédok szentjeinek” szólította őket, majd arra kérte, hogy lelki közelséggel és gyengédséggel forduljanak a szenvedőkhöz és az életük végső stádiumában lévő személyekhez. Arra biztatta a dolgozókat, hogy merítsenek az irgalmas szamaritánus példájából, aki részt vállal felebarátja fájdalmából. 

Az elmúlt napokban számos virágcsokrot és mécsest helyeztek el a Gemelli kórház bejáratánál lévő, Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobor előtt. Ezek a kedves gesztusok is a hívek Ferenc pápa iránt érzett szeretetét és féltő aggodalmát fejezik ki.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. június 7-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.