Tovább dagad a brit bankok és Nigel Farage közötti botrány

Távoznia kellett az egyik legnagyobb brit pénzügyintézet vezetőjének.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 22:39
Nigel Farage, korábbi brit EP-képviselő, a UKIP és a Reform UK pártok korábbi oszlopos tagja, a Brexit „főépítésze”. (Fotó: Daniel LEAL / AFP)
Nigel Farage, korábbi brit EP-képviselő, a UKIP és a Reform UK pártok korábbi oszlopos tagja, a Brexit „főépítésze”. (Fotó: Daniel LEAL / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EuroNews hírportál arról írt, hogy az egyik legnagyobb brit bank, a NatWest vezérigazgatója, Alison Rose szerdán állt fel a pozíciójából, miután kiderült hogy egy újságíróval beszélte meg az egyik ügyfél személyes adatait. Ez az ügyfél pedig nem volt más, mint Nigel Farage. Korábban mi is írtunk róla, hogy a brit Függetlenségi Párt (UKIP) egykori vezetője arról beszét, hogy bizonyítékai vannak rá, hogy a Coutts bank nézetei miatt zárolta a számláját.

A NatWest közölte, hogy közös megegyezéssel válnak meg egymástól. Mindez azért is különös, mert ezt a bejelentést mindössze pár órával előzte meg egy teljes bizalmi kiállás a vezérigazgató felé.

Alig pár nap telt el azóta, hogy Farage a Telegraph című brit lapban kifejtette, hogy hozzájutott a bank hírnévkockázati bizottságának jelentéséhez. Ebben az áll, hogy úgy gondolják, hogy a bankkal nem összeegyeztethetők Farage nézetei, amik ellentétesek a pénzintézet befogadó szervként elfoglalt álláspontjával

 

 

A BBC utánament az ügynek és egy anonim banki forrásra hivatkozva azt írták, hogy azért zárolták a számláját, mert nem volt elég a hiteligénye. Farage ezek után publikálta a jelentést, amiben többek között rasszistának és idegengyűlölőnek hívják. Ezeket a vádakat mind visszautasította. 

Kedd este Rose elnézést kért Farage-tól és elismerte, hogy ő volt az anonim BBC-forrás, aki pontatlan, valótlan információkat osztott meg a médiummal, miszerint, pusztán pénzügyi döntés állt a politikus fiókjának bezárása mögött.

A brit pénzügyminiszter a kialakult helyzet miatt találkozót hívott össze az ország legnagyobb bankjaival, hogy megtárgyalják, mi számít még jogszerű véleménynyilvánításnak az ügyféltől. Már korábban bejelentette, hogy az átláthatóság növelésének érdekében új szabályokat vezetnek be. 

Ezután nem lehet „csak úgy” zárolni valaki fiókját, meg kell indokolnia a pénzintézeteknek a bezárást és 90 nappal korábban értesíteniük is kell róla az ügyfelet. 

Farage pedig Rose távozásával kapcsolatban hozzátette, hogy üdvözli a döntést és szeretné, ha a banktörvények alapvetően megváltoznának és jó lenne, ha még több NatWest bankár távozna. 

Borítókép: Nigel Farage, korábbi brit EP-képviselő, a UKIP és a Reform UK pártok korábbi oszlopos tagja, a Brexit „főépítésze”. (Fotó: AFP/Daniel Leal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.