Nézetei miatt zárolhatták a konzervatív politikus bankszámláját?

Nigel Farage állítja, bizonyítékai vannak arra, hogy politikai okok miatt vették célba.

Gábor Márton
Forrás: BBC2023. 07. 19. 11:32
Nigel Farage, korábbi brit EP-képviselő, a UKIP és a Reform UK pártok korábbi oszlopos tagja, a Brexit „főépítésze”. (Fotó: Daniel LEAL / AFP)
Nigel Farage, korábbi brit EP-képviselő, a UKIP és a Reform UK pártok korábbi oszlopos tagja, a Brexit „főépítésze”. (Fotó: Daniel LEAL / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) egykori vezetője azt állítja, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a Coutts bank azért zárolta számláját, mert nézetei „nem egyeznek” az intézet értékrendjével.

A politikus a Telegraph című lapban megjelent írásában úgy fogalmaz, hogy kérelem útján jutott hozzá a bank hírnévkockázati bizottságának jelentéséhez. Farage azt állítja, hogy a 36 oldalas dokumentumból kiderül, hogy személyes és politikai okokból vették célba. 

A bizottság nem gondolta, hogy a Coutts-szal összeegyeztethető lenne Nigel Farage banki tevékenységének folytatása, tekintettel a nyilvánosan kinyilvánított nézeteire, amelyek ellentétesek a befogadó szervezetként képviselt álláspontunkkal.

− áll többek között a Coutts vagyoni hírnévkockázati bizottságának 2022. november 17-én tartott üléséről készült jegyzőkönyvben, amelyet a BBC idéz a Telegraph alapján.

A számlák lezárására vonatkozó döntéseket nem könnyelműen hozzuk meg, és számos tényezőt veszünk figyelembe, beleértve a kereskedelmi életképességet, a hírnévvel kapcsolatos megfontolásokat, valamint a jogi és szabályozási követelményeket

− olvasható a BBC írásában. 

Farage azt is elmondta, hogy az a vélekedés alakult ki róla, hogy rasszista és idegengyűlölő, amit megdöbbentő rágalomnak nevezett. A politikus a múlt hónapban egyébként azt is nyilvánosságra hozta, hogy a számlájának befagyasztását követően további kilenc másik pénzintézet is elutasította a számlanyitási kérelmét. 

A Coutts lépését ismerő személyek később azt mondták a BBC-nek, hogy az intézet egy kereskedelmi döntést hozott, és hogy a banknál vezetett számlák fenntartásának feltételei a bank honlapjáról egyértelműen kiderülnek. A Coutts ugyanis megköveteli, hogy ügyfelei legalább egymillió fontot vegyenek fel hitelként vagy ugyanennyit fektessenek be a banknál, vagy hárommillió font megtakarítással rendelkezzenek.

A Financial Times arról számolt be, hogy Farage nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak. A politikus ezt nem is tagadta, ugyanakkor hozzátette, hogy a banknak az elmúlt tíz évben ezzel nem volt problémája.

A vita közepette Andrew Griffith, a pénzügyminisztérium gazdasági államtitkára levelet írt a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnak, amelyben azt kéri, vizsgálják felül, hogy a bankok lezárják-e bizonyos politikai szereplők számláit.

A politikusok általában nagyobb kockázatot jelentenek a pénzügyi intézmények számára, mivel pozíciójuk miatt potenciálisan kiszolgáltatottak a megvesztegetésnek vagy a korrupciónak.

Griffith elmondta, hogy bár elismeri a pénzmosás megelőzésére hozott intézkedések fontosságát, ugyanakkor szerinte az is fontos, hogy a választott tisztségviselők és családtagjaik is hozzáférhessenek a banki szolgáltatásokhoz.

 

Borítókép: Nigel Farage, korábbi brit EP-képviselő, a UKIP és a Reform UK pártok korábbi oszlopos tagja, a Brexit „főépítésze”. (Fotó: Daniel LEAL / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.