A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

„A Kreml a miénk lesz!” – bosszút esküdött a Wagner-csoport vezérük meggyilkolásáért?

Jobb, ha életben van, ez a saját érdeketek – írta a Kremlnek és Vlagyimir Putyinnak címezve üzenetét az egyik Wagner-közeli Telegram-csatorna. Ezzel ugyanakkor nincs egyedül: Jevgenyij Prigozsin halálának hírével ellepték az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések a közösségi oldalakat. A kérdés már csak az, hogy üres fenyegetésről van szó, vagy valóban van félnivalója Moszkvának?

2023. 08. 24. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jevgenyij Prigozsin, Dmitrij Utkin, Szergej Propusztin, Jevgenyij Makarjan, Alekszandr Totmin, Valerij Csekalov, Nikolaj Matusejev – ők utaztak a Wagner-csoport vezetőjének magánrepülőgépén, amelyet állítólag az orosz légvédelem lőtt le szerda este az orosz Tveri terület felett. Sajtóinformációk szerint a gépen utazó összes ember meghalt, Prigozsin holttestét Utkinéval együtt már be is azonosíthatták.

Amennyiben igaz, ez azt jelenti, hogy a zsoldoshadsereg nem csupán vezetőjét és egyik alapítótagját – Prigozsint és Utkint – vesztette el, hanem egy sor magas rangú tábornokát is. Ez pedig nem kis érvágás az amúgy is szebb napokat megélt magánhadseregnek, akik az eseményeket megelőzően éppen régi „hírnevük” újrafényezésére készültek két hónappal ezelőtti, tiszavirág-életű puccskísérletük után. 

A Wagner-csoport nagy része a Kreml ellen fog fordulni

− írja Twitter-bejegyzésében némileg vágyvezérelve a lengyel Visegrád 24.

Való igaz, Prigozsin halálának hírére a Wagner-közeli Telegram-csatornák zöme bosszút kiáltott, következményekre figyelmeztettek. 

A Kreml a miénk lesz!

− áll az egyik csatorna bejegyzésében, amelyet a brit Express hírportál szúrt ki

A Wagner-csoport vezetője, Oroszország hőse, igazi hazafi – Jevgenyij Viktorovics Prigozsin Oroszország árulóinak tettei következtében halt meg

− írja az egyik legnagyobb Wagner-közeli Telegram-csatorna, a Grey Zone közleményében. Szinte szóról szóra ugyanezt a szöveget írták a szintén elhunyt Dmitrij Utkinról megosztott kép alá. − De még a pokolban is ő lesz a legjobb! Dicsőség Oroszországnak! – áll a halálhíreket bejelentő bejegyzések végén. A Wagner-vezetőket Richard Wagner német zeneszerző A valkűrök lovaglása című művével búcsúztatták.

A Visegrád 24 megosztott egy videót is, amelyen állítólag Belaruszban tartózkodó Wagner-harcosok szerepelnek. 

Rengeteg szóbeszéd van arról, hogy mit fog most tenni a Wagner-csoport. Egyet tudunk mondani. Elkezdjük, készüljetek fel!

− mondja egyikük a felvételen. 

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója is megosztott egy fényképet, amelyen szintén az egyik Wagner-közeli Telegram-csatorna posztja látható. Ebben az áll: „A Wagner PMC vezetője, Jevgenyij Prigozsin haláláról pletykálnak. Mi egyenesen a Putyin vezette Kreml tisztviselőit gyanúsítjuk azzal, hogy megpróbálták megölni őt! Ha a Prigozsin haláláról szóló információk beigazolódnak, második »Igazság Menetét« szervezünk Moszkvába! Jobb, ha életben van, ez a saját érdeketek.” 

A bejegyzés írója ezzel a Prigozsin által vezetett felkelésre gondolt, amelyet a zsoldosvezér az igazság menetének nevezett el. 

 

Búcsú a vezértől

Hogy valóban van-e félni valója Vlagyimir Putyinnak, vagy csak üres fenyegetésről van szó, az egyelőre nem világos. Az azonban biztos, hogy rengetegen gyászolják Prigozsint. A Grey Zone által megosztott felvételek szerint spontán megemlékezést tartottak a Wagner-csoport szentpétervári főhadiszállása előtt, ahol mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el.

A gyász jeleit az épületen is észre venni: a lámpákat kereszt alakban égve hagyták a létesítményen, így tisztelegve vezetőjük és tábornokaik előtt.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsint gyászolják a Wagner-csoport szentpétervári főhadiszállása előtt (Fotó: Telegram/Grey Zone)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.