Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Meghalhatott a zsoldosvezér, aki fellázadt Vlagyimir Putyin ellen + videó

Rejtélyes körülmények között lezuhant Jevgenyij Prigozsin repülőgépe Oroszországban. A zsoldosvezér neve szerepelt az utaslistán, ugyanakkor halálhírét egylőre nem erősítették meg. Arról is csak találgatnak, hogy mi történhetett. Elképzelhető, hogy kudarcos lázadási kísérlete után most érte utol Vlagyimir Putyin bosszúja.

Magyar Nemzet – László Dávid
2023. 08. 23. 19:25
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. Videófelvételrõl készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalhatott Jevgenyij Prigozsin – számolt be a BBC brit közszolgálati hírcsatorna és más hírforrások. Információik szerint a Wagner-csoport vezetőjének gépe lezuhant, kilenc másik, a fedélzeten utazó emberrel együtt életét vesztette. Sajtóértesülések szerint köztük volt Dmitrij Utkin is, a Wagner-csoport létrehozásában aktívan szerepet vállaló exkatona, Prigozsin jobbkeze is. A repülőgép a Moszkva-Seremetyjevói repülőtérről tartott Szentpétervárra – írta az MTI.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy a zsoldosvezér neve szerepelt a lezuhant gép utaslistáján, halálát még hivatalosan nem erősítették meg.

Sok a homályos részlet

Dunda György, lapunk kárpátaljai tudósítója arról írt, Prigozsin másik gépe is a levegőben volt, a hírre visszafordult Moszkva felett. Találgatások szerint megtévesztés céljából arra is felszállhatott. Egyelőre az orosz és ukrán média sem állít semmi biztosat. Egy Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna megerősítette vezetőjük halálhírét.

Ha Prigozsin tényleg meghalt, ismét Moszkvába vonolunk!

– figyelmeztetett egy, a Wagner-csoporthoz köthető másik média.

Az amerikaiak a hírekre szűkszavúan annyit reagáltak, hogy értesítették a fejleményekről Joe Bidenet. Az amerikai elnök később úgy reagált, nincs meglepve. Arra a kérdésre, hogy állhat-e az események mögött Vlagyimir Putyin, úgy válaszolt, kevés olyan dolog történik Oroszországban, ami mögött nincs ott az orosz elnök.

Hogy a repülőgéppel mi történt, szintén csak találgatások tárgya. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az orosz légvédelem lőtte le a gépet, amelyen állítólag a Wagner-vezér utazott az orosz Tveri régió felett.

Helyi szemtanúk arról számoltak be, hogy két füst csík – talán rakéták – szelte át az eget. A közösségi médiában terjedő felvételek szerint viszont a repülőgép lezuhant, majd csak a földön robbant fel, és égett ki. A Flightradar adatai szerint Moszkva közelében 8800 méter magasságig emelkedett, majd hirtelen zuhanni kezdett és a földbe csapódott.

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság különbizottságot állított fel a vizsgálat lefolytatására a szerencsétlenség ügyében.

Mindenesetre gyanúra ad okot, hogy az incidens pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után történt. 

A katonai magánvállalat fegyveresei kelet-Ukrajnából kiindulva elfoglalták akkor Rosztov-na-Donu várost és fegyveres gépkocsioszlopot indítottak Moszkva felé, az orosz hadvezetés ellen tiltakozva – idézte fel az MTI. Emlékezetes, hogy végül a Wagner-csapat nem érte el az orosz fővárost, Jevgenyij Prigozsin elvileg amnesztiát kapott, a zsoldosok pedig szabadon Belaruszba távozhattak.

– Elképzelhető, hogy az oroszok az ukránokat okolják majd a történtekért – nyilatkozta a BBC-nek az ukrán külügyminisztérium egykori tanácsadója. Hozzátette, aligha fogják sokan gyászolni a zsoldosvezért, de azon sem lenne meglepődve, ha valahogy megúszta volna a halált. Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója is emlékeztetett rá, hogy Prigozsint egyszer már temették 2019-ben, amikor Kongóban zuhant le egy An–72 gép, Wagner-zsoldosokkal a fedélzetén. Később kiderült, hogy ő nem volt azon a gépen.

 

Putyin nem felejt

Hogy megúszhatja-e a zsoldosvezér, vagy a biztos halál vár rá, arról már a lázadás csúfos bukása óta folyamatosak a találgatások.

Vlagyimir Putyin nem felejt, ezt láttuk az elmúlt években. Elég a Szergej Szkripal elleni gyilkossági kísérletre, Alekszej Navalnijra vagy Alekszandr Litvinyenko polóniumos megmérgezésére gondolni

– figyelmeztetett már akkor Bendarzsevszkij Anton. Ezzel három olyan orosz alakot nevezett meg, akik szálkát jelentettek az orosz elnök szemében, majd gyanús körülmények között mérgezés áldozataivá váltak.

– Az, hogy a feje még ott van a nyakán 36 órával a puccskísérlet után, már elég jelentős vívmány! – értett vele egyet Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő. Mások úgy írták le, mint „járkáló hullát”.

Azóta mégis úgy tűnt, hogy Jevgenyij Prigozsin tényleg amnesztiát kapott. Ahogy arról lapunk is beszámolt, egy tegnap közzétett videófelvételen még arról beszélt, hogy Oroszországot nagyobbá, Afrikát pedig szabaddá teszik – ebből sokan arra következtettek, hogy Afrikában tartózkodhat

Arra persze egyelőre nincs semmilyen bizonyíték, hogy mi történhetett, valóban Vlagyimir Putyin bosszúja érte-e utol. Mindenesetre nagyon érdekes egybeesés lenne, hogy repülője éppen most zuhant le rejtélyes körülmények között.

Borítókép: Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el (Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.