A svéd király elleni támadásra buzdította híveit az al-Kaida terrorszervezet

A svéd király elleni támadásra buzdította híveit az al-Kaida terrorszervezet, amely után nem sokkal magasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét Svédországban. Bár a miniszterelnök szerint nincs mitől tartani, az első reakciók nem ezt támasztják alá.

2023. 08. 19. 6:03
null
Stockholm, 2023. július 31. A Korán egy példányát gyújtják meg tüntetõk Stockholmban, a Mynt téren 2023. július 31-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson Fotó: Oscar Olsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 „Ne félj, de legyél éber” – így fordította le a miniszterelnök a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (Säpo) bejelentését, miszerint az eddigi hármasról négyesre emelte (ötös skálán) az ország terrorfenyegetettségének szintjét. Ez a szint a magas fenyegetettségnek felel a szakszolgálat megítélése szerint. 

Megértem, hogy sok svéd most aggódik az új és magasabb fenyegetettségi szint miatt, és mindannyiótoknak azt szeretném mondani, akárcsak a rendőrségnek, hogy a megszokott módon éljük az életünket. Megvédjük nyitott társadalmunkat azokkal szemben, akik fenyegetik

– tette hozzá Ulf Kristersson, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban több terrortámadást is sikerült bel- és külföldön megakadályozni. Az egyik ilyen külföldi, amelyre Kristersson utalt, vélhetően a bejrúti svéd nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadás, bár itt inkább a  véletlenen múlt, hogy nem lobbant lángra a külképviselet épülete. A Svenska Dagbladet napilap pedig úgy tudja, német hatóságok tartóztattak le két iszlamista testvért, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy svédországi keresztény templom ellen terveztek terrortámadást. 

Az al-Kaida célkeresztjében 

A biztonsági helyzet romlásának részben az az oka, hogy a muszlim világban romlott Svédország megítélése, többek között a rendszeres stockholmi Korán-égetések következtében. 

Az elmúlt hónapokban számos esetben égettek svéd zászlót, és tartottak erőszakos demonstrációkat muszlim országokban, és az al-Kaida terrorszervezet is „hadüzenetet” intézett Svédország és Dánia ellen. 

„Dánia és Svédország két megvetendő ország” − írja a szervezet abban a háromoldalas dokumentumban, amely az al-Kaida és az as-Sahab médiacsatornáján jelent meg. 

A felhívásban bosszúra szólítja fel az iszlamistákat, hogy szervezzenek támadásokat többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király, illetve diplomaták és nagykövetségek ellen, számolt be róla több dán és svéd portál is. 

A Säpo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szint emeléséről szóló döntés nem köthető egy eseményhez vagy szervezethez, mint ahogy azt is közölték, a fenyegetés várhatóan hosszabb ideig fenn fog állni. A svéd intézkedéssel párhuzamosan Koppenhága azt közölte, nem változtatnak a dániai terrorkészültség szintjén.

A baloldal elhallgattatná a bevándorlásellenes hangokat

A svéd bal- és jobboldali politikusok közül továbbra is nagyon kevesen ismerik be, hogy a mostani problémák sokkal messzebbre mutatnak, mint az idei Korán-égetések. Az egyik ilyen politikus a parlament külügyi bizottságának svéd demokrata elnöke. A radikális jobboldali párt országgyűlési képviselője szerint a probléma gyökere a kontrollálatlan bevándorlásban és az ország iszlamizációjában keresendő. 

A probléma az, hogy vannak iszlamisták, akik hajlandóak erőszakot alkalmazni céljaik elérése érdekében, de az is, hogy Svédországban élnek a cinkosaik, akik elvégzik a munkát

– írta Richard Jomshof közösségi oldalán. Hozzátette, hogy a 2017-es stockholmi terrortámadást sem lehetett volna végrehajtani olyan politikusok nélkül, akik „szemet hunytak Svédország iszlamizációja felett, vagy éppen támogatták azt”. Nem meglepő módon a baloldali parlamenti pártok azonnal a fősodorral szembehelyezkedő, az iszlámot és a bevándorlást bíráló politikus leváltását kezdeményezték a külügyi bizottság éléről. 

A mindennapi életet nem érinti, vagy mégis?

Legutóbb 2015 és 2016 között volt a negyedik szinten a terrorkészültség Svédországban. Ekkor nem is történt terrortámadás, csak egy évvel később, 2017-ben, amikor Stockholm belvárosában a sétálóutcába hajtott teherautóval egy magányos elkövető, megölve négy embert. 

A miniszterelnök most arról igyekszik meggyőzni a svédeket, hogy a hatóságok együttműködésének köszönhetően nem kell a lakosságnak félnie. Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány a kormányfőhöz hasonlóan csütörtökön kijelentette, hogy a meghozott intézkedések segítik a svédeket abban, hogy a korábbiakhoz hasonlóan éljenek. Arra buzdította az embereket, nyugodtan látogassák a meccseket és koncerteket. Egy nappal később ugyanakkor már azt nyilatkozta a főkapitány a Sveriges Radio közmédiumnak, hogy 

a rendőrség nem tud garanciát vállalni a közelgő országos rendezvények biztonságára vonatkozóan. 

Thornberg azt mondta, hogy a romló helyzet több olyan intézkedéssel jár majd, ami korlátozhatja az emberek szabad mozgását, például fokozott ellenőrzésekkel vagy a rendezvényeken több kordonnal. 

A megváltozott helyzetet jól jelzi, hogy a Svéd Labdarúgó-szövetség (SvFF ) az elsők között jelentette be, hogy bizonytalan ideig elhalasztja a női válogatott nyilvános ünneplését az esetleges vb-érem esetén. A női válogatott szombaton vívja a bronzmérkőzést a világbajnokságon, és korábban az volt a terv, hogy érem esetén a női válogatottat hazatérésekor megünneplik Stockholmban, de a Säpo bejelentését követően az SvFF úgy döntött, hogy elhalasztja az ünneplést. 

A terrorszint emelését követően a svéd turisztikai ügynökség is megszólalt. A Visit Sweden szerint egyértelműen befolyásolni fogja a turizmust a magasabb szint, azaz kevesebb külföldi látogató várható az országban. Nagy-Britannia már a hivatalos bejelentés előtt figyelmeztette állampolgárait a kialakult helyzetre. 

A brit külügy szerint nagyon valószínű, hogy terroristák támadásokat próbálnak végrehajtani svéd területen. 

Pénteken a szomszédos Norvégia is változtatott az utazási ajánlásán. Külügyminisztériumuk arra figyelmezteti állampolgárait, hogy maradjanak naprakészek és folyamatosan kövessék a svéd hatóságok ajánlásait. 

A megemelt készültségi szint, valamint a NATO-csatlakozás esetleges török vétója ellenére ismét engedélyezett a rendőrség egy Korán-égetést, mely nyilvánvalóan tovább növeli a terrortámadás esélyét. Pénteken kora délutánra, a már korábban is Koránt égető Salawan Momika kapott engedélyt arra, hogy a stockholmi iráni nagykövetség ellőtt tartson demonstrációt, amelyen rendőrök körgyűrűjében ismét meggyújtotta a szent könyv egyik példányát. 

Borítókép: A Korán egy példányát gyújtják meg tüntetők Stockholmban, a Mynt téren 2023. július  31-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Oscar Olsson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.