Durva támadás a munkácsi közösség ellen: ukrán igazgatót neveztek ki a magyar iskola élére

Okkal gondolhatjuk azt, hogy végrehajtói feladattal bízták meg, hogy építse le az iskolát – mondta el lapunknak egy helyi lakos.

2023. 08. 15. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pauk Mariját nevezték ki iskolánk élére. Semmi kötődése magyar közösségünkhöz, iskolánkhoz. Kitartunk! – adta hírül közösségi oldalán a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola. Pár órával korábban ugyanitt tudatták,

durva támadás érte iskolánkat a városvezetés részéről!

Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, a kárpátaljai magyar iskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt tizenhét év után, valós indok nélkül menesztették pozíciójából idén tavasszal, egymás után két alkalommal is.

Schink István leváltásával kapcsolatban bírósági ügy zajlik, ezt elsőfokon meg is nyerte a volt igazgató, akit ezután visszahelyeztek az iskola élére. Utána azonban újra leváltották, így az ügy másodfokon folytatódott, szeptemberben lesz a tárgyalása, akkor hozhatnak döntést – tájékoztatta a Magyar Nemzetet egy munkácsi lakos. 

– Tehát úgy neveztek ki egy igazgatót, hogy van egy munkaügyi per a leváltása kapcsán – fogalmazott, hozzátéve, hogy Schink István menesztése után megbízott igazgatónak nevezték ki az iskola igazgatóhelyettesét, aki a mai napig vezette is az oktatási intézményt a magyar közösség tagjaként. A helyi lakos elmondta: 

az új igazgató kinevezése egy nyilvánvaló támadás és provokáció a munkácsi magyar közösség ellen, a sztálini időkben volt utoljára olyan, hogy a magyar iskolát egy olyan személy vezette, akinek semmi köze nem volt a magyar közösséghez.

– Okkal gondolhatjuk azt, hogy végrehajtói feladattal bízták meg, hogy építse le az iskolát, az identitásmegtartó munkát benne – vélte. 

A munkácsi közösséget az elmúlt években több magyarellenes akció érte. Tavaly októberben a polgármester, Andrij Baloga, illetve nagy befolyással bíró édesapja, a parlamenti képviselő Viktor Baloga – akik jól ismertek magyarellenes kirohanásaikról – eltávolították az összmagyar jelképnek számító turulszobrot a munkácsi várból. Idén januárban pedig a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben eltávolíttatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat.

Borítókép: A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola. Fotó: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.