Elhunyt Hóvári János

Hóvári János a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője volt, korábban Ankarában képviselte hazánkat nagykövetként.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 14:05
Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője (Fotó: Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodája)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mély fájdalommal értesültünk Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatójának korai haláláról” – írta hétfőn közzétett részvétnyilvánításában Kubanicsbek Ömüralijev. A szervezet főtitkára megemlékezésében úgy fogalmazott,

Hóvári János, aki életét a turkológiának szentelte és a magyar diplomácián belül kiemelt rangra tett szert tiszteletreméltó módon végzett nagyköveti munkájával, nagyban hozzájárult a Magyarország és a türk államok közötti, széleskörű együttműködés megerősítéséhez. Odaadó erőfeszítéseinek köszönhetően figyelemre méltó sikereket ért el abban, hogy Magyarország és a magyar nép közeledjen a testvéri türk államokhoz és népekhez. Jelentős hozzájárulását nem felejtjük el, és emlékét örökre megőrizzük a szívünkben.

Hóvári János 1955-ben született, pályafutása során nagykövetként képviselte hazánkat Izraelben 2000 és 2004 között, Kuvaitban 2012 és 2014 között, majd Törökországban 2012 és 2014 között. Két évig, 2010 és 2012 között pedig globális ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. A diplomata írásai több alkalommal megjelentek a Magyar Nemzet hasábjain, továbbá gyakran nyilatkozott lapunknak a hazánk és a türk államok között fennálló kapcsolatokról, elsősorban Törökországgal kapcsolatban. Lapunknak legutóbb tavaly decemberben adott nagyinterjút. Hóvári János 68 éves korában hunyt el.

Részvétét fejezte ki Ersin Tatar, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnöke is. A politikus kiemelte, Hóvári János egész életében kiemelkedő munkát végzett a turkológia területén, emellett számos területen igyekezett erősíteni a kapcsolatokat a türk országok és Magyarország között. Sorra búcsúznak az elhunyt volt nagykövettől a türk országok budapesti nagykövetei.

Sajnálattal értesültünk Hóvári János nagykövet, a Türk Államok Szervezete Budapesti Képviseletének igazgatójának haláláról. Ankarában is képviselte hazáját, a török–magyar kapcsolatok és a Türk világgal kialakult testvéri kötelékekhez való hozzájárulásával örökké emlékezni fogunk rá

– írta Facebook oldalára Törökország budapesti nagykövetsége.

Tahir Taghi-Zadeh, Azerbajdzsán Budapestre akkreditált nagykövete Twitter-oldalán osztotta meg gondolatait. A diplomata bejegyzésében jó barátként emlékezik Hóvári Jánosra. A TÁSZ magyarországi képviselőjétől Twitter oldalán búcsúzott Mevlüt Cavusoglu is. A volt török külügyminiszter posztjában azt írta, örökre emlékezni fognak Hóvári János Magyarország és a türk világ közötti kapcsolatokért tett erőfeszítéseire.

Borítókép: Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője (Forrás: Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.