Hiába az „ellenségek kívánsága”, folytatódik az orosz–iráni katonai együttműködés

Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes – jelentette ki az orosz külügyminiszter-helyettes.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 08. 20:03
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az „Irán és a BRICS-országok” konferencián Teheránban, 2023.08.08-án. (Fotó: Iran Observer / Twitter)
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az „Irán és a BRICS-országok” konferencián Teheránban, 2023.08.08-án. (Fotó: Iran Observer / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes, és ellenségeik kívánsága ellenére is folytatódni fog – jelentette ki kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Az Iszlám Köztársaságban hivatalos látogatáson tartózkodó Rjabkovot a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte.

Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat, és a két ország katonai hatóságai szorosan együttműködnek egymással

– húzta alá az orosz diplomata.

Mint mondta, Irán és Oroszország kapcsolatai sok területen fejlődnek, mindamellett „a két államnak még többet kell együttműködnie”. Hozzátette, hogy előrelépést értek el egyebek között a szállítási folyosók és a kereskedelmi tarifák feloldása terén is.

Rjabkov közölte, hogy hivatali partnerével, Ali Bagerivel folytatott megbeszélésein megvitatták az iráni atomprogrammal összefüggő kérdéseket, valamint Irán BRICS-tagságának kérdését is.

Eljön az idő, és Irán a BRICS teljes jogú tagja lesz 

– hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes a jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló országcsoportra utalva. Hozzáfűzte, hogy az új tagok felvételével kapcsolatos eljárási kérdéseket a szervezet augusztus 22–24-i johannesburgi csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

Borítókép: Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az „Irán és a BRICS-országok” konferencián Teheránban, 2023. 08. 08-án. (Fotó: Iran Observer / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.