Kijev újabb ballisztikus rakétát kért Washingtontól + videó

A GPS-vezérelt ballisztikus rakétával Kijev a nemzetközileg elismert orosz területeket is megtámadhatná.

Magyar Nemzet
Forrás: Yahoo News, CNN2023. 08. 08. 17:15
Az amerikai ATACMS nagy hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétarendszer. (Fotó: UATV English / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Telefonbeszélgetésünk során Blinken miniszterrel a békeformula globális támogatásának kiszélesítéséről és a gabonaexport bővítésére vonatkozó megoldásokról is egyeztettünk” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, miután amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel egyeztetett.

Hozzátette: Megköszöntem az Egyesült Államoknak az eddig nyújtott segítséget, majd rámutattam az ATACMS-rakétarendszer szükségességére, biztosítva ezzel Ukrajna nagy hatótávolságú képességét.

Amint arra a Yahoo News hírportál is rámutat, Kijev ellátása a nagy hatótávolságú ATACMS (katonai taktikai rakétarendszerrel) egy régóta húzódó kérdés. Múlt hónapban Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy „fontolóra vette” az ATACMS ballisztikus rakéták biztosítását Ukrajna számára.

Míg a CNN, amerikai hírtelevízió Blinken sajtótitkárára hivatkozva arról számol be, hogy a két külügyminiszter megvitatta „az ukrán ellentámadás fejleményeit, a közelmúltban Szaúd-Arábiában tartott ukrajnai békéről szóló fórum eredményeit, valamint a két ország közötti hosszú távú biztonsági megállapodásokat is”.

Blinken aláhúzta: 

az Egyesült Államok kitartóan és folyamatosan támogatja Ukrajna védelmét az orosz agresszióval szemben, ideértve a hadsereg és a védelmi képességek megerősítését.

Az ATACMS kompatibilis a HIMARS és az MLRS rakétavédelmi rendszerekkel, GPS-vezérelt, sőt lőtávolsága mintegy háromszáz kilométer, amellyel Kijev akár a frontvonal mögött mélyen húzódó orosz állásokat is támadásba vehetné. A rakétarendszer értéke 800 ezer és egymillió dollár közé esik felszereltségtől függően.

A Washington Post szerint az Egyesült Államok továbbra is vonakodik a rakéták Ukrajnának történő átadásától, mivel azok csak korlátozott számban érhetők el.

Mások szerint azonban Washington azért „óckodik” a rendszer átadásától, mert azzal Kijev a nemzetközileg elismert orosz határokon belül is támadást indíthatna. A Biden-adminisztráció korábban pedig arra tett „ígéretet” Moszkvának, hogy nem adnak át olyan fegyvert Ukrajnának, amely ilyenre képes lenne.

Borítókép: Az amerikai ATACMS nagy hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétarendszer. (Fotó: UATV English / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.