Idáig jutott Svédország: már nem lehet márkás ruhákban utcára lépni

A hatóságok közlése szerint a márkás ruhát viselő személyek fokozottan ki vannak téve a rablás lehetőségének.

Gábor Márton
2023. 08. 29. 21:05
null
Bagdad, 2023. július 20. Egy tervezett svédországi Korán-égetés miatt feldühödött muzulmánok megostromolják Svédország bagdadi nagykövetségét 2023. július 20-án. A tüntetõk felgyújtották a követség épületét, de a tûzoltók eloltották a lángokat. MTI/AP/Ali Dzsabar Fotó: Ali Dzsabar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy Karlstad városának központjában és a környező településeken ne viseljenek márkás ruhákat. Tia Jylha, a karlstadi rendőrség bűnmegelőzési koordinátora aggasztó tendenciáról számol be Varmland tartományban.

A hatóság úgy látja, hogy megnövekedett az indokolatlan erőszak és a rablások száma, az erőszaknak pedig különösen ki vannak szolgáltatva a fiatalok, akiktől gyakran rabolnak el márkás ruhákat, amelyeket aztán továbbadnak.

A helyzet azonban mostanra odáig fajult, hogy a rendőrség már azt tanácsolja a fiataloknak, hogy ne viseljenek márkás ruhákat a város központjában és a környező településeken. 

A szülőket és a gondviselőket arra kérik, hogy gyermekeiket esténként tartsák távol ezektől a területektől. – Ezek lehetnek drága, márkás mellények, aranyláncok vagy egy igazán drága márkájú sapka. Látunk olyan tendenciákat, hogy a fiatalokból álló csoportok egymást rabolják ki, majd továbbadják a lopott árukat – mondta Tia Jylha.

A rendőrség emellett Varmlandban a fegyvereladások növekedését is tapasztalja a fiatalok körében. – Sokan adnak el fegyvert 15–17 éveseknek, akik valójában nem ismerik ezen eszközök működését. Ez egy olyan bűnözői piac, amelyet nehéz megtámadni, és ahol a jogszabályok érvényesítésére nincs lehetőség – jegyezte meg Tia Jylha.

A svéd országos rendőrfőkapitány, Anders Thornberg a migránsbandák tevékenységével kapcsolatban korábban kijelentette, hogy egy ördögi spirál alakult ki Svédországban. 

Úgy véli, a gyakran előforduló, súlyos erőszak egyre gyakoribb, és egyre több ember lépi át azt a határt, amikor úgy gondolják, hogy a konfliktusok során jogosan folyamodhatnak halált okozó fegyver használatához.

Borítókép: Egy tervezett svédországi Korán-égetés miatt feldühödött muzulmánok megostromolják Svédország bagdadi nagykövetségét 2023. július 20-án. A tüntetők felgyújtották a követség épületét, de a tűzoltók eloltották a lángokat (Fotó: MTI/AP/Ali Dzsabar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.