Joe Biden kórtörténete alapján demenciában szenvedhet

A republikánusok, a függetlenek és már néhány demokrata is az amerikai elnök korát és mentális állapotát firtatja.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Times2023. 08. 28. 15:23
null
US-POLITICS-ECONOMY-MANUFACTURING-BIDEN Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Biden elnök gyakran mond olyan történeteket, amelyeket kiszínez, vagy akár teljességgel kitalál, ám ezek a kitalációk rohamosan szaporodnak” – kezdte Joe Biden amerikai elnök mentális állapotát firtató cikkét a The Washington Times amerikai napilap. A portál mentálhigiénés szakértőket kérdezett arról, hogy a hamis emlékek, vagy politikai célra kialakított történetek mennyire a zavarodottság jelei, amely olyan neurológiai betegségekhez is kapcsolódhat, mint a demencia.

A zavarodottság leginkább a demencia okozta memóriavesztéssel hozható összefüggésbe. Megpróbálsz elmesélni egy történetet, de az agyad nem emlékszik mindenre, ezért azzal védekezik, hogy kitalál dolgokat

 – fogalmazott Tanveer Ahmed pszichiáter, aki ugyan nem vizsgálta meg az elnököt, ám szerinte az általa mutatott zavarodottság jelei elsöprőek.

Ahmeddel Carole Lieberman igazságügyi pszichiáter is egyetértett.

Mint arra a portál is emlékeztet, Biden ebben a hónapban Milwaukee-ban tartott beszédében korábban megcáfolt történetekkel szórakoztatta a hallgatóságot, többek között nagyapja pontatlan haláláról, egy Amtrak-kalauzzal folytatott beszélgetésről, apja taníttatásáról és egy pittsburghi híd összeomlásáról. Sőt a Hawaii szigetét sújtó tűzvész kapcsán maga is elmesélt egy történetet, amelyben a házuk csaknem leégett. Ám az akkori médiajelentések szerint az eset valójában egy kisebb konyhai tűz volt, amelyet mintegy húsz perc alatt sikerült megfékezni.

Lieberman szerint Biden nem veszi észre, hogy egyes történeteit már megcáfolták, máskülönben már nem mesélné őket.

Mindez a zavarodottság jele. Hiányzik az agyának azon része, amely leállítaná őt, így meg van győződve arról, hogy ezek a történetek igazak 

– húzta alá.

Amint arra a portál rámutat, a zavarodottsággal hamis emlékek jönnek létre az agyban, amelyek valótlan történetekhez vezetnek. Az érintettek nem próbálják megtéveszteni az embereket, hanem őszintén hiszik, hogy történeteik pontosak. Nem ismert, hogy mennyien szenvednek ettől a betegségtől, de a rendellenesség gyakoribb az időseknél és a poszttraumás stresszben, alváshiányban, vagy agysérülésben szenvedőknél.

Ismerjük az elnök kórtörténetét, amelyben érrendszeri betegségek is szerepelnek. Biden számtalan kognitív hibát követ már el, mindezek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy szív- és érrendszeri okokra visszavezethető demenciában szenved, és ennek részeként a zavarodottság fedezheti a memóriavesztését

– vélekedett Ahmed.

Az elnök kritikusai korábban hazudozással vádolták a demokrata politikust, felhívva a figyelmet, hogy a jelenleg 80 éves Biden az amerikai történelem legidősebb hivatalban lévő elnöke, mégis Biden a 2024-es elnökségért is ringebe száll.

Az Economist és a YouGov múlt havi közvélemény-kutatásában a független szavazók – akik gyakran valójában eldöntik a választásokat –45 százaléka vélte úgy, hogy Biden egészségi állapota és kora súlyosan korlátozza a munkára való alkalmasságát.

De már nem csak a republikánusok és a függetlenek vélekednek így, a minnesotai demokrata Dean Phillips képviselő szerint Biden túl idős az elnöki munka ellátására.

A Fehér Ház nem reagált érdemben az elnök mentális egészségét firtató vádakra, jellemzően az orvosi vizsgálatának az eredményére hívják fel a sajtó figyelmét, amely nem tartalmaz mentális vizsgálatot, vagy azzal zárják rövidre a kérdést, hogy az elnök jól van. Mindeközben a politikus rendszeresen tudatja a sajtóval, hogy egészséges, és minden nap edz. Hivatalosan a reggeli edzése miatt kezdődnek a szokásosnál később a programjai, ám kritikusai szerint egészségügyi állapota miatt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a gazdaságot élénkítő terveiről beszél Maine államban, 2023. 07. 28-án. (Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.