Magyar segítséggel épül új iskola Horvátországban

A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint Magyarország nyolcmilliárd forintból épít új iskolát Petrinjában.

Gábor Márton
2023. 08. 10. 16:24
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán írt arról, hogy 

Ma telefonon egyeztettem Branko Baciccsal, Horvátország építésügyi miniszterével, akinek személyes szerepvállalása − Jankovics Róbert magyar nemzetiségi képviselőéhez hasonlóan − nélkülözhetetlen volt az ügy rendezése során. Megállapodásunk alapján tehát nincs akadálya az építkezés folytatásának, így a húsz tantermes iskola, valamint a hozzá tartozó tornacsarnok még az idén el is tud készülni.

Emlékeztetett arra: a 2020-ban Horvátországot sújtó földrengést követően szomszédos országként Magyarország az elsők között ajánlotta fel a segítségét a minél gyorsabb helyreállítás érdekében. A magyar kormány mellett a Mol és más, Horvátországban befektető magyar vállalatok, valamint egyházi és civil szervezetek is rögtön szomszédunk segítségére siettek.

A segítségnyújtás keretében a magyar kormány vállalta, hogy a megsemmisült Petrinjai Általános Iskola helyett új iskolát épít, amelyre több mint nyolcmilliárd forintos adományt ajánlottak fel.

Ugyanakkor komoly problémaként merült fel, hogy az újjáépítésnél még az áfát is ki kellett volna fizeti. A kérdést hosszú ideig nem sikerült rendezni, azonban a kitartó tárgyalások eredményre vezettek − közölte a közösségi oldalon Szijjártó Péter.

Borítókép: A horvátországi földrengés során megsérült egyik épület romjainak eltakarítása (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.