Offenzívát indítana Ferenc pápa

A katolikus egyházfő szerint újabb offenzívát kell indítani a békéért.

Gábor Márton
Forrás: MTI2023. 08. 04. 19:08
FERENC pápa
Lisszabon, 2023. augusztus 3. A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fõvárosban tartózkodó Ferenc pápa beszél a Portugál Katolikus Egyetem diákjai elõtt 2023. augusztus 3-án. MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa békeoffenzívának nevezte az ukrajnai háború leállítására tett erőfeszítéseket. Kijelentette, folytatni akarja a megkezdett diplomáciai munkát, amelyet még tavasszal Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki mostanáig Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

A katolikus egyházfő elmondta, Zuppi bíboros beszámolói alapján Kijevben továbbra is a győzelemre összpontosítanak, nem élve a közvetítés lehetőségével. Moszkvának a pápai küldöttel szemben tanúsított magatartását  diplomatikusnak nevezte.

Úgy vélte, a felek közötti közvetítést illetően eddig az Ukrajnából Oroszországba szállított gyerekek hazatérése ügyében történt a legjelentősebb előrelépés. A megvalósítás érdekében − tette hozzá Ferenc pápa − szándékában áll állandó diplomáciai képviselő kinevezése, aki a híd szerepét tölti be az orosz és az ukrán hatóságok között.

Számomra nagy lépés ez a háború fájdalmai közepette

− utalt a gyermekek minél előbbi hazatérésére.

Megerősítette, hogy Zuppi bíboros következő állomása Peking lesz, mivel Washington és Peking tartja kézben a konfliktus enyhítésének kulcsát.

Elmondta, hogy a vatikáni diplomácia béketalálkozó előkészítésén dolgozik, amelyet vallási vezetők részvételével Abu-Dzabiban tartanának novemberben az ENSZ Dubajban esedékes klímacsúcsa előtt. A kezdeményezést Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár koordinálja, és azért is Abu-Dzabira esett a választás, hogy a béketalálkozót a Vatikánon kívül, semleges területen rendezzék.

Ami a jövőbeli pápai utakat illeti, Ferenc pápa elmondta, hogy Koszovóba és hazájába, Argentínába készül, valamint a tervek között szerepel egy spanyolországi látogatás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Európában a nagyobb országok előtt a kisebbeket akarja végigjárni.

A jelenleg a Lisszabonban zajló Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő Ferenc pápa indulás előtt nyilatkozott a Vida Nuevának.

Azt mondta, olyan „normális” szeminaristák kellenek, akik nem baloldali, jobboldali vagy centrista pasztorációs ideológiát követnek, nem dogmákat hirdetnek, hanem cselekednek, járnak a világban, problémákkal szembesülnek, fociznak. Kifejtette, nem érkezett még el az ideje egy harmadik Vatikáni Zsinatnak, mivel még az 1962-ben kezdődött második Vatikáni Zsinat döntései sem valósultak meg.

Korábban a Vatikán egy komplett békemissziót indított annak érdekében, hogy közös nevezőre terelje az orosz és ukrán vezetést. A Matteo Zuppi vezette küldöttség mindkét ország vezetőjével tárgyalt. 

Borítókép: A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fővárosban tartózkodó Ferenc pápa beszél a Portugál Katolikus Egyetem diákjai előtt 2023. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.