Moszkvába látogat a vatikáni békemisszió vezetője

Matteo Zuppi bíboros célja elősegíteni a párbeszédet és békést megoldást találni az ukrajnai háborúra.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 14:27
null
ITALY-VATICAN-RELIGION-BISHOP'S CONFERENCE Fotó: ANDREAS SOLARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három héttel kijevi látogatása után Moszkvába utazik Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború lezárása érdekében közvetíteni próbáló vatikáni békemisszió vezetője – derült ki a Vatikán közleményéből. Tervek szerint szerdán és csütörtökön tartózkodik a bíboros az orosz fővárosban. A látogatás célja, hogy megoldást keressenek a kialakult tragikus helyzetre és megtalálják az igazságos béke felé vezető utat. Moszkvai látogatása során Zuppi bíboros tolmácsolni fogja Ferenc pápa üzenetét, melyben az ukrajnai háború lezárását sürgeti. A Vatikán kiemelte, a pápa mindig is a béke pártján állt. Zuppi bíboros közelgő moszkvai látogatása is jól mutatja a szentszék azon elkötelezettségét, hogy aktívan részt vegyen a békét teremtő erőfeszítésekben és együttműködjön a nemzetközi partnerekkel a béke érdekében.

Nem a Vatikán az egyetlen, amely a béketárgyalásokat sürgeti a két háborúban álló ország között: Kína még februárban tette közzé 12 pontból álló béketervét, melyben szorgalmazta az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók megszüntetését, továbbá sürgette a béketárgyalások megkezdését Oroszország és Ukrajna között. Kína egy-egy pontban kiemelte a humanitárius válság megoldásának fontosságát, a civil lakosság és a hadifoglyok védelmét, valamint az atomerőművek biztonságban tartását.

Egy hónappal a kínai küldöttség után egy afrikai delegáció is ellátogatott Kijevbe és Moszkvába: az Egyiptom, Dél-Afrika, Szenegál, Zambia és a Comore-szigetek állam- és kormányfőiből álló békeküldöttség először Ukrajnába, majd Oroszországba ment, hogy a háború békés lezárásáról tárgyaljon. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök Twitter-bejegyzése szerint az afrikai vezetők tájékoztatták az ukrán és az orosz elnököt a konfliktus országukra vonatkozó hatásairól. A bejegyzés szerint Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin is beleegyezett, hogy további kötelezettségeket vállalnak.

Borítókép: Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború lezárása érdekében közvetíteni próbáló vatikáni békemisszió vezetője (Fotó: AFP/Andreas Solaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.