Sikeres volt a SpaceX küldetése: újabb űrhajósok jutottak el a Nemzetközi Űrállomásra + videó

A küldetést vezető amerikai űrhajós rádióüzenetet hagyott, miután elérték a világűr határát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 27. 6:31
MOGENSEN, Andreas
Cape Canaveral, 2023. augusztus 26. Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontból 2023. augusztus 26-án. Az ûrhajóval Konsztantyin Boriszov orosz, Andreas Mogensen dán, Jasmin Moghbeli amerikai és Furukava Szatosi japán ûrhajós, a Crew-7 küldetés tagjai a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra utaznak. MTI/EPA/Cristobal Herrera Fotó: Cristobal Herrera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy ország négy asztronautájával a fedélzetén szombaton útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra az új legénység a floridai Kennedy Űrközpontból.     

A SpaceX űrhajóegység helyi idő szerint a kora reggeli órákban hagyta el a kilövőállást az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) központjában Cape Canaveral-ban.
A legénység amerikai parancsnoka egy iráni származású űrhajósnő, Jasmine Moghbeli, a légierő pilótája, akivel együtt egy orosz és egy dán mérnök, valamint egy japán orvos dokkol a Nemzetközi Űrállomáson a tervek szerint vasárnap.

A küldetést vezető amerikai űrhajós, miután elérték a világűr határát, rádióüzenetében azt hangoztatta, hogy egy egységes csapatban, közös céllal indultak útnak.

Az Európai Űrügynökség főigazgatója az indulás előtti percekben szintén a nemzetközi együttműködést méltatta. Ahogy Josef Aschbacher fogalmazott, az űr igazán globális tér, ahol a nemzetközi együttműködés kulcs.

Első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államok területéről a négyfős űrkabinban négy különböző országból származó űrhajós induljon a világűrbe. A NASA eddigi gyakorlata szerint a négy székből legalább kettőt mindig hazai asztronauta foglalt el.

Az új legénység a március óta a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodókat váltja, és a tervek szerint szeptember közepén Kazahsztánból még két orosz és egy amerikai szakember érkezik a Föld körüli pályán keringő űrlétesítménybe. A szombati sikeres felbocsátással, a NASA SpaceX-szel kötött szerződésének keretében a magáncég már nyolc űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra, a másik hasonló szerződést a Boeinggel kötötte az amerikai űrhivatal, ám a repülőcég űrkabinja hibák miatt egyelőre 2024-ig nem emelkedhet a világűrbe.

 

Borítókép: Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.