Musk nagy nyomás alatt volt a Starlink miatt

Többször több helyről próbálták nyomás alá helyezni Muskot, hogy biztosítsa ingyen a szolgáltatását.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 15:46
MUSK, Elon
Párizs, 2023. június 16. Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a VivaTech elnevezésû innovációs konferencián Párizsban 2023. június 16-án. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk nem sokkal az orosz–ukrán háború kitörése után, 2022 februárjában lépett be a konfliktusba, ekkor telepítették a SpaceX Starlink szolgáltatását Ukrajnába, amivel könnyen internetet tudnak biztosítani az ország egész területén. Ennek a kiépítése és fenntartása is hatalmas költségekkel járt és jár.

Musk ennek ellenére kezdetben fenntartások nélkül támogatta az ukránok ügyét, és bátorítóan reagált, amikor Mykhailo Fedorov miniszter képet posztolt a Twitterre a berendezésekről.

Ám egy idő után amellett, hogy nyugtalanította a milliárdost, hogy hadviselésre használják az egységeit,  finanszírozni sem akarta tovább az egészet. Ekkor kellett a Pentagonnal beszélnie. A New Yorker magazinban írnak a tárgyalásokról. Elon Musk megmondta, hogyha nem vállalják át a 400 millió dolláros költségeket, akkor megszüntetik a szolgáltatást.

Volt korábban egy aspeni konferencia, ahol Musk arról beszélt, hogy tárgyalniuk kellene Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert ő békét akar. A Twitteren posztolt is, hogy írjanak ki egy új népszavazást Ukrajna határainak újrarajzolásáról, de a válaszadóknak nem tetszett az ötlet. Közvetlenül ezután Volodimir Zelenszkij is posztolt egyet a közösségi oldalára, hogy kinek tetszik Musk ötlete, de nem nyerte el a követői tetszését.

Eljött az idő, amikor az ukrán erők nem tudtak kommunikálni egymással, miután átlépték a határt. A Starlink nem működött, ami teljes káoszt okozott a csatatéren; a kimaradások Herszon, Zaporizzsja, Harkov, Donyeck és Luhanszk egységeit érintették. 

Musk a Pentagonnal egyeztetett arról, hogy folytatódjon a helyzet, mert többször beszélt Putyinnal és megpróbálta neki elmagyarázni, hogy miért biztosította a technológiáját, és jelezte neki, hogy hatalmas nyomás nehezedett rá, hogy ezt megtegye. Végül arra jutott, hogy az ő békés célokra tervezett technológiáját egyre inkább háborús célokra használják fel, ami nem tetszik neki.

A Pentagonnal történt telefonbeszélgetés után Musk hajlandó volt még egy kis időt adni az amerikai kormánynak, hogy átvállalják a projekt támogatását, mert nem akarta továbbra is rengeteg pénzért biztosítani a Starlink szolgáltatásait. Végül a SpaceX és az amerikai védelmi minisztérium megegyezett. 

Amióta megkötötték az együttműködést, azóta nem történt kiesés a szolgáltatásban, ám Musk továbbra is ambivalens az ügyben. Korábban arról posztolt, hogy 

nem fogjuk lehetővé tenni a konfliktus eszkalációját, amely a harmadik világháborúhoz vezethet

 – írta. Mint mondta, őszintén próbál eligazodni a szerepének morális dilemmái között: „Keményen igyekszünk a helyes dolgot cselekedni, ahol a helyes dolog rendkívül nehéz erkölcsi kérdés – folytatta.

Musk tétovázása érthető, hiszen a Tesla (szintén Elon Musk projektje) autóinak több mint felét egy sanghaji létesítményben állítják elő, és korábban megerősítette a Financial Timesnak, hogy Peking nem helyesli azt, hogy internetszolgáltatást nyújt Ukrajnának; akkor megegyeztek, hogy nem telepít ilyet Kínában.

Borítókép: Elon Musk dél-afrikai–amerikai üzletember. (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.