Trump nélkül szállnak ringbe a republikánus elnökjelöltségért indulók

Szerda este rendezik meg az első televíziós vitát a Fox News közreműködésével.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 5:15
TRUMP, Donald
Montgomery, 2023. augusztus 5. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyûjtõ rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Butch Dill Fotó: Butch Dill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy erőkkel készülnek az amerikai republikánus politikusok a jövő évi elnökválasztásra, szerdán máris sor kerül a Fox News amerikai televíziós hálózat közreműködésével az első televíziós vitára – ezáltal hamarosan kiderülhet, hogy a Republikánus Párt színeiben ki veszi fel a versenyt 2024 novemberében Joe Biden demokrata elnökkel szemben. A konzervatív politikusok a wisconsini Milwaukee városában mérettetik meg magukat helyi idő szerint este kilenc órakor (magyar idő szerint csütörtökön hajnali négy órakor).

A Fox News azt írta a weboldalán: a középpontban egyértelműen két jelölt, Ron DeSantis floridai kormányzó és Vivek Ramaswamy amerikai vállalkozó lesznek.

A Republikánus Nemzeti Bizottság közlése szerint a résztvevők listáján van még Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Chris Christie, New Jersey állam volt kormányzója, Doug Burgum, Észak-Dakota állam kormányzója, Tim Scott dél-karolinai szenátor, Mike Pence volt alelnök Donld Trump elnöksége alatt, valamint Asa Hutchinson, Arkansas állam volt kormányzója. A Republikánus Párt éllovasa, Donald Trump előző amerikai elnök ugyanis nem vesz részt a vitán. A politikus vasárnap azzal indokolta távolmaradását, hogy a közvélemény számára ismert emberről van szó, emellett tisztában vannak sikeres elnökségével is. „Ezért nem fogok vitákat folytatni!” – szögezte le a közösségi oldalán. Noha Trump már korábban is utalt arra, kihagyja a televíziós vitát, először adott ki erről közleményt.

A közvélemény-kutatások Trump távolmaradásának ellenére a republikánus politikusnak kedveznek, aki 42 százalékos eséllyel indul az elnökjelöltségért, szemben a maradék 58 százalékot adó nyolc vetélytársával.

 A BBC brit közmédia a CBS amerikai televíziós társaság és a YouGov közvélemény-kutató vállalat felméréseire hivatkozva azt írta, Trump hatalmas előnnyel indul vetélytársaival szemben: a szavazók mintegy 62 százaléka támogatja az előző amerikai elnök indulását. A televíziós vita azonban ennek ellenére is számottevő, a válaszadók 91 százaléka szeretné hallani a politikusok érveléseit, ahelyett, hogy Trumpról vitatkoznának. A külföldi sajtó továbbá kiemelte a 2016-os elnökválasztást, amikor Trump támogatottsága az első vita során még csak 24 százalékos volt, a másodikra viszont már harminc százalék fölé emelkedett.

Azt azonban még a szakértők sem tudják, mindez elegendő lesz-e a vitapartnereknek ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az Egyesült Államok előző elnökével.

Noha az elnökválasztásig még 15 hónap van hátra, szakértők kiemelték, a korai kampány nem szokatlan az Egyesült Államokban, sőt azt állítják, a kampányszezon még így is lassan indult be. Robert Boatright, a massachusettsi Clark Egyetem politikatudományi professzora arról beszélt az al-Dzsazíra pánarab hírportálnak, hogy a szerdai televíziós vitának nem a szavazatszerzés lesz a célja. – Valójában azért kampányolnak, hogy az emberek lássák, ők lesznek a jelöltek – tett hozzá. A szakértő szerint a nyolc résztvevő mindegyike így próbálja meg megmutatni a médiának és legfőbb támogatóinak, megvan benne minden ahhoz, hogy az utolsó három-négy jelölt egyike legyen. A következő republikánus vitára szeptember 27-én kerül sor.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyűjtő rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/Butch Dill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.