Ismét megnyitottak két jogi eljárást az argentin alelnökkel szemben

Pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vizsgálódnak.

2023. 09. 19. 10:32
Cristina Fernandez de Kirchner argentín alelnök (Forrás: Facebook / Cristina Fernandez de Kirchner)
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az argentin hatóságok ismét megnyitottak két eljárást Cristina Fernandez de Kirchner alelnök ellen pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt. A két eljárásban 2021 őszén ejtették a vádat, de ezt a döntést a szövetségi semmítőszék felülvizsgálta, és hétfői határozatában visszavonta.

A Telam hírügynökség jelentése szerint az egyik eljárás az úgynevezett Los Sauces-ügyet érinti. 

A Los Sauces ingatlancéget 2006-ban alapította Cristina Fernandez de Kirchner néhai férje és hivatali elődje, Nestor Kirchner. 

A vád szerint Kirchner államfőként, 2009 és 2015 között pénzmosást követett el a cégen keresztül.

Még 2016-ban indult vizsgálat az ügyben, de a hatóságok nem találtak elegendő bizonyítékot, és lezárták az eljárást.

A semmítőszék felülvizsgált egy másik eljárást is, amelyben 2021 októberében ejtették a vádat Kirchnerrel szemben. 

Abban az ügyben az alelnököt azzal vádolták meg, hogy megpróbálta eltitkolni Irán szerepét a Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletben.

A semmítőszék döntései ellen még fellebbezést lehet benyújtani a legfelső bíróságon, ezért egyelőre nem biztos, hogy az ügyek rövid időn belül ismét bíróság elé kerülhetnek.

Elnöki ciklusa vége után Kirchnerrel szemben több ügyben is jogi eljárás indult, amit ő rendre politikai célú üldöztetésnek minősített. Több esetben ejtették ellene a vádat, de 2022 végén első fokon hat év börtönre ítélték, és életre szólóan eltiltották közhivatal viselésétől egy sikkasztási ügyben. A jogerős ítélet meghozataláig még évek telhetnek el, ráadásul Cristina Kirchner alelnöki tisztségéből eredően büntetőjogi mentességet élvez, így szabadlábon maradhatott. A politikus az ítélet után közölte: nem indul semmilyen tisztségért a 2023. októberi választásokon.

Borítókép: Cristina Fernandez de Kirchner argentin alelnök (Forrás: Facebook / Cristina Fernandez de Kirchner)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.