Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

„Senki sincs biztonságban az orosz vezetésen belül” – kitálalt Prigozsin bizalmasa

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post
2023.09.08. 18:17 2023.09.08. 18:25
„Senki sincs biztonságban az orosz vezetésen belül” – kitálalt Prigozsin bizalmasa

„A Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport korábbi vezetőjének halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség belső merénylet lehetett, ami azt mutatja, hogy az orosz vezetésen belül senkiben sem lehet megbízni és senki sincs biztonságban” – fogalmaz a The Washington Post amerikai napilap, Makszim Szugalejt, Prigozsin bizalmasát idézve az augusztus 23-i, hét, a Wagner-csoporthoz köthető személy – köztük Jevgenyij Prigozsin és jobbkeze, Dmitrij Utkin – és a személyzet halálát okozó szerencsétlenség kapcsán.

Senki sem érezheti magát biztonságban, függetlenül attól, hogy milyen érdemei, pozíciója vagy társadalmi helyzete van

– fogalmazott a férfi a Telegramon. Hozzátette, hogy ha mégsem belső munka volt, hanem külső, akkor az pedig az orosz biztonsági szolgálatok kudarcát mutatja.

„Akárhogy is, a baleset nem véletlen volt” – húzta alá.

Szugalej mint a Nemzeti Értékek Védelméért Alapítvány elnöke végezte Prigozsin legfontosabb geopolitikai befolyásolási műveleteit, így jelen volt Afganisztánban, Líbiában és Szíriában is.

Az orosz elitben sokan meg vannak győződve arról, hogy a Kreml által megrendelt merénylet történt – olvasható a The Washington Post hasábjain.

Az orosz hatóságok továbbra is tagadják, hogy bármi közük lenne a merénylethez.

Nyugati elemzők úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg megtorlásként rendelte el Prigozsin halálát azért a lázadásért, amelyet egykori szövetségese júniusban vezetett az orosz katonai vezetés ellen.

Szugalej megnyilvánulása a lap szerint azt mutatja, hogy a háborúpárti orosz nacionalisták még mindig haragot és cinizmust éreznek Prigozsin halála miatt. Továbbá arra is rávilágít, hogy 

az orosz elit továbbra is megosztott az ukrajnai háború kérdésében.

 

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.