Tömeges tüntetések előzik meg Von der Leyen érkezését Lampedusán + videók

Az Európai Unió megkésett reakciója csak az olasz kormányfő felszólítására érkezett.

2023. 09. 17. 9:19
null
Lampedusa, 2023. szeptember 16. Attilio Lucia lampedusai alpolgármester (k) és helybeli lakosok az illegális bevándorlás miatt tüntetnek Lampedusa szigetén 2023. szeptember 16-án. Az elõzõ napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre, most pedig elterjedt a hír, hogy egy korábbi katonai támaszponton sátorvárost állítanak fel a bevándorlóknak. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegesen tüntetnek a helyiek alig néhány órával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének látogatása előtt Lampedusán. Az olasz lakosok olyan intézkedéseket követelnek, amelyekkel megállítják a tarthatatlanná vált migránsáradatot – mutatta be a Euronews hírportál.

A szigetre folyamatosan érkeznek a további bevándorlókat szállító hajók, vasárnap eddig már több mint százan értek partot. 

A beáramló migránsok száma meghaladta a tízezret is az elmúlt héten, miközben Lampedusának mintegy hatezer lakosa van összesen.

Ahogyan lapunk is megírta, szombaton is több százan vonultak utcára, hogy a helyzet azonnali megoldását követeljék. A közösségi médiában megjelent felvételeken a helyiek frusztrációja látszik.

– Az elmúlt években nem törődtem ezzel a kérdéssel. De most ösztönösen úgy érzem, meg kell védenem a gyermekeimet, mert nem tudom, mi lesz Lampedusával a jövőben – fakadt ki az egyik demonstráló.

Nem akarunk sátortáborokat. Ez az üzenetünk Európának és az olasz kormánynak. Lampedusa polgárai elfáradtak

– hangzott el egy másik tüntetőtől, miután elterjedt a hír, hogy egy korábbi katonai támaszponton sátorvárost állítanak fel a bevándorlóknak. 

Eközben a Lampedusára érkező afrikai bevándorlók seregei is tiltakozásokba kezdtek, a többi között úttorlaszokkal követelnek maguknak ellátást és jobb életszínvonalat. Lampedusa befogadóközpontjai pár száz embert lennének képesek ellátni, ehelyett több ezren zsúfolódnak össze ezeken a helyeken.

Az Európai Unió reakciója csak azok után érkezett, hogy Giorgia Meloni felszólította a bizottsági elnököt, mérje fel a saját szemével, mennyire tragikus a helyzet. Az olasz kormányfő azok után hívta meg Von der Leyent Lampedusára, hogy rendkívüli intézkedéseket jelentett be a szigetre érkező bevándorlók megfékezésére.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton megerősítette Melonit, hogy Franciaország támogatja Olaszországot a migránsok megnövekedett számával szemben. Ennek jeleként a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin a következő napokban Olaszországba látogat – írta meg az Agenzia Italia olasz hírügynökség.

 

Borítókép: Attilio Lucia lampedusai alpolgármester (középen) és helybeli lakosok az illegális bevándorlás miatt tüntetnek Lampedusa szigetén 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.