Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Brüsszel kénytelen lépni: a válságba sodort Lampedusára látogat Von der Leyen

Magyar Nemzet
2023.09.16. 14:17 2023.09.16. 16:40
Brüsszel kénytelen lépni: a válságba sodort Lampedusára látogat Von der Leyen

A héten több ezer migráns lepte el Lampedusa szigetét, miközben az Európai Unió eddig még a füle botját sem mozdította Olaszország segélykiáltásaira.

A napokban ugyanakkor már olyan tragikussá vált a helyzet, hogy Brüsszel kénytelen lépni, így Ursula von der Leyen bizottsági elnök vasárnap a szigetre látogat − ám ezt is csak azután döntötték el, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő egyenesen neki írt levelében meghívta, mérje fel a helyzetet a saját szemével.

A héten összesen több mint tízezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Szombaton eddig három hajó érte el a partokat 121 migránssal a fedélzetén. A nap további részében négyszáz személyt szállítanak át Szicíliába.

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere azt mondta az olasz RTL 102.5 rádiónak, hogy elérkezett az a pont, ahonnan nincs visszatérés, és a sziget válságban van.

A jelenség drámai és válságba taszította a szigetet. A kialakult helyzetben lépésre van szükség, Európának és az államnak azonnal be kell avatkoznia egy mentőakcióval és az időben történő átszállítással. 

− Dühösek vagyunk, mert január óta tudtuk, hogy a helyzet a nyár folyamán tovább romlik, és mégsem tudtunk tenni ellene. Nehézséget okoz a keletkezett hulladék elszállítása. Folytonosságnak kell lennie az átszállásokban, nagy hajók rendelkezésre állását kérjük, készen állva az emberek mozgatására − mondta el a polgármester. Majd folytatta:

Az Európai Unió hallgatása szégyenletes.

 − Amint azt Franciaország és Németország mondta, az Európai Uniónak nincs migrációs politikája, amit az is bizonyít, hogy nem akarnak változtatni a dublini szabályozáson, és évek óta beszélnek a legális csatornákról, de ezek csak papíron maradó szavak, amelyeket soha nem hajtanak végre − hangoztatta.

@cbcnews More than 8,000 people from North Africa have arrived on the Italian island of Lampedusa in the last week. That’s more than the island’s population. Migrants could be escaping economic and social turbulence in places like Tunisia, Libya and Sudan. The spike of people has overwhelmed the island's resources. The United Nations refugee agency says it's vital that people be relocated. "It's imperative to move people off the island because the resources there, the capacity, is so limited," said UNHCR spokesperson Matthew Saltmarsh. He also says that people arriving on the island were traumatized and in need of medical care. “It is hard to identify a single factor behind this recent spike in migrant arrivals on Lampedusa,” Saltmarsh said. #Italy #Lampedusa #Migrants ♬ original sound - CBC News

Nem is csoda a polgármester frusztráltsága és haragja, hiszen már majdnem kétszer annyi illegális bevándorló érte el az olasz partokat, mint tavaly ilyenkor, idén eddig összesen 126 ezren érkeztek. 

A sziget plébánosa arról beszélt, hogy ez maga az apokalipszis. 

Hiába a vaskerítés, videókon látszik, ahogy a migránsok feszegetik azt és megpróbálják kidönteni, ha pedig éppen sikerül vagy át tudnak mászni a kerítésen, akkor a táborból beszöknek a városba és ott randalíroznak.

@tf1info 🔴 C'est le chaos dans le centre d'accueil de Lampedusa. Les migrants s'enfuient devant des policiers italiens qui baissent les bras. Et pour cause, ils s'entassent dans un camp prévu pour 400 réfugiés. Ils viennent du Soudan, de Guinée ou du Tchad. Au total, près de 7000 migrants sont arrivés sur 120 embarcations différentes. #Lampedusa #Italie #LCI #Migrants ♬ son original - TF1 INFO

Rendszeresek a forrongások, a harcok az olasz rendőrökkel.

Olyan videók és kommentek is találhatók az interneten, amelyekben arról beszélnek olasz állampolgárok, hogy mélységesen megdöbbenti őket, mi folyik a szigeten.

Egyes migránsok ugyanakkor olyan videókat posztolnak a TikTokon, ahol azt mutatják be, hogy milyen jól érzik magukat Lampedusán, ezzel is bátorítva a többieket, hogy induljanakútnak, mert minden jó lesz.

Ahogy lapunk is írt róla, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy videót töltött fel az X-re (korábban Twitter), amelyben az Európai Unió támogatását kérte, hogy megakadályozzák a migránsok átkelését Afrikából. 

Beszélt arról, hogy a rekordokat döntő migráció rendkívüli intézkedéseket kíván. Ilyen például, hogy az, aki illegálisan lép be az országba, 18 hónapra egy zárt táborba kerül. Hamarosan még több ilyet építenek, ahol addig kell maradniuk a migránsoknak, amíg nem döntenek a továbblépésükről. Ha nem kapják meg a menedékkérelmet, kitoloncolják őket az országból. Emellett felkérte Charles Michel európai tanácsi elnököt, hogy az októberi EU-csúcson a bevándorlás kérdését is vegyék napirendre.

 

Borítókép: Migránsok és olasz rendőrök a lampedusai regisztrációs központban (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vincenzo Livieri) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.