Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Újabb országtól vár segítséget Zelenszkij, itt még nem járt a háború kezdete óta + videó

Magyar Nemzet
2023.09.22. 07:54 2023.09.22. 08:02
Újabb országtól vár segítséget Zelenszkij, itt még nem járt a háború kezdete óta + videó

Váratlanul Kanadába utazott Volodimir Zelenszkij, hogy további támogatást kérjen az észak-amerikai államtól az ukrajnai harcokhoz – írta meg a többi között a BBC brit közszolgálati média. Az ukrán elnököt és feleségét, Olena Zelenszkát Justin Trudeau kanadai miniszterelnök fogadta az ottawai reptéren csütörtökön éjszaka. Zelenszkij az ukrajnai háború kezdete óta először látogat el Kanadába. A szövetség megerősítésére annak fényében kifejezetten szüksége lehet, hogy Lengyelország bejelentette, nem szállít több fegyvert Kijevnek.

Az ukrán államfő az előző napokban az ENSZ New York-i ülésén mondott beszédet, majd a Fehér Házban folytatott megbeszélést Joe Biden amerikai elnökkel. 

Zelenszkij ezúttal is mozgalmas nap elé néz, hiszen kanadai tisztviselőkkel és az ország ukrajnai közösségének tagjaival is találkozik, valamit beszédet mond a parlamentben is. Justin Trudeau miniszterelnökkel pedig várhatóan a gazdasági kapcsolataik elmélyítéséről írnak alá megállapodásokat.

Trudeau júniusban járt Kijevben, akkor az ukrán parlamentben is felszólalt, Kanada megingathatatlan támogatását ígérve.

Kanada eddig több mint 4,95 milliárd dollár pénzügyi támogatást és 1,8 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának. A háború kitörése óta fegyvereket, lőszereket, védőfelszereléseket, páncélozott járműveket és tankokat küldött Kijevnek, valamint finanszírozta ukrán katonák kiképzését az Egyesült Királyságban és Lettországban – számolt be róla a Globe and Mail kanadai lap.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/AP/Craig Ruttle)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.