Vigaszdíj Ukrajnának? – Biden újabb 325 milliós segélycsomagot ígért + videó

Újabb 325 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Joe Biden amerikai elnök Ukrajnának, miután csütörtökön Washingtonban találkozott ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel. Míg utóbbi komoly diplomáciai sikerként igyekszik beállítani washingtoni látogatását, úgy tűnik, a republikánus törvényhozókat továbbra is nehéz lesz meggyőzni, hogy újabb milliárdokat öntsenek az ukrajnai háborúba.

2023. 09. 22. 6:55
null
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyümölcsözőnek bizonyult Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel Washingtonban, legalábbis ha azt nézzük, hogy az amerikai államfő újabb 325 millió dolláros, többek között páncéltörő fegyvereket, légvédelmi berendezéseket és tüzérségi lövedékeket tartalmazó segélycsomagot jelentett be a háborúban álló ország számára – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A Zelenszkijjel tartott találkozója után Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok által megígért első M1 Abrams harckocsikat a jövő héten fogják leszállítani Ukrajnának. Az amerikai kormány januárban közölte, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Kijevnek – közölte az MTI.

A Kijev által legújabban áhított ATACMS-rakéták, amelyek hatótávolsága 300 kilométerig terjed, nincsenek benne ugyanakkor az újonnan beharangozott amerikai csomagban.

A bejelentett támogatás ráadásul csupán vigaszdíj lehet Ukrajnának, miután Zelenszkij kevésbé ért el sikereket az amerikai törvényhozókkal folytatott tárgyalásával. A republikánus képviselők továbbra sem hajlanak rá ugyanis, hogy megszavazzák a Biden által kért, további 24 milliárd dollárnyi segélyt – amely az elnök által bejelentett csomagtól független.

Ez az összeg kereken hatszor annyi, mint amennyit az ország déli határán uralkodó embertelen állapotok és az évente több ezer amerikai életet követelő fentanilkrízis kezelésére kért a demokrata kormányzat.

Mint arról beszámoltunk, a Biden-adminisztráció az orosz invázió óta már több mint százmilliárd dollárt öntött az ukrajnai harcokba, ehhez jönne még az újabb 24 milliárdos keret, amelyből 13 milliárd dollár menne katonai, 11 milliárd pedig gazdasági és humanitárius célokra.

A republikánusok azonban egyre kevésbé tolerálják, hogy az amerikai adófizetők pénzét egy másik ország háborújára költi a kormány. Jellemző véleményüket John Barrasso wyomingi szenátor fogalmazta meg:

Miközben a Biden-kormány figyelmen kívül hagyja a határon zajló biztonsági és humanitárius katasztrófát, vég nélkül költenének milliárdokat más prioritásokra. Itthon van igazi tennivalónk. Az Egyesült Államok kétszer annyit adott, mint a többi NATO-ország – együttvéve. NATO-szövetségeseinknek is fel kell lépniük, mert az Egyesült Államok nem fogja egyedül viselni ezt a terhet

– idézi a szenátor szavait a Fox News.

Zelenszkij amerikai útján a védelmi minisztériumba (Pentagon) is ellátogatott, hogy fegyverekért lobbizzon. Lloyd Austin védelmi miniszter személyesen is arra kérte, hogy a többi között küldjék meg számukra a rég megígért F–16-os vadászgépeket.

 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.