Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Zelenszkij ezúttal kemény fába vágta a fejszéjét a tengerentúlon

Az ukrán elnök továbbra sem tudta meggyőzni a republikánusokat, hogy érdemes folytatni Ukrajna háborús erőfeszítéseinek finanszírozását.

2023. 09. 21. 21:31
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban, 2023.09.20-án. (Forrás: Kyiv Post / Twitter)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban, 2023.09.20-án. (Forrás: Kyiv Post / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az ukrán elnök a Telegram-csatornáján keresztül diplomáciai sikerekről számol be, számos sajtóorgánum arról ír, hogy nem sikerült a háború megvívásához kulcsfontosságú amerikai támogatást biztosítania Zelenszkijnek. 

Volodimir Zelenszkij csütörtökön arra figyelmeztette az amerikai kongresszus republikánus politikusait, hogy Kijev elveszíti az Oroszország elleni háborút, ha leállítják a több milliárd dolláros amerikai segélyek folyósítását.

Chuck Schumer demokrata szenátusi vezető, Joe Biden elnök Ukrajna-barát politikájának egyik fő támogatója azt mondta, Zelenszkij azt mondta neki, hogy ha nem kapják meg a segélyt, elveszítik a háborút.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. februári inváziója óta az Egyesült Államok vezeti az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást: a kongresszus eddig több mint 100 milliárd dollárnyi támogatást hagyott jóvá, ebből 43 milliárd dollárt fegyverekre.

A Republikánus Pártot uraló kemény jobboldali frakció azonban egyre határozottabban állítja, hogy a segélycsapot el kell zárni, és a közvélemény-kutatások szerint a republikánus szavazók egyre kevésbé támogatják, hogy a politikusok féktelenül öntsék a pénzt Ukrajnába. 

Ez azt jelentette, hogy Zelenszkij második, háború alatti látogatása a kongresszusban, amelyet a Pentagonban tett látogatás követett, sokkal nagyobb kihívást jelentett, mint a 2022. decemberi, drámai első útja, amikor hősként ünnepelték az ukrán elnököt. Zelenszkij csütörtökön még Bidennel is találkozik.

Zelenszkij, aki védjegyének számító olajzöld, katonai stílusú inget viselt, az amerikai fővárosba érkezésekor azt mondta, hogy fontos tárgyalásokra számít, és kiemelte, hogy Ukrajna légvédelme a legfontosabb kérdések között van.

Zelenszkij az előző washingtoni látogatása során a Capitoliumban a törvényhozókhoz intézett nagyszabású televíziós beszéd helyett ezúttal a képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval kezdte a látogatást, aki csak diszkréten üdvözölte.

McCarthy ugyanis nehezen tudja kordában tartani az ukrajnai amerikai kiadásokkal kapcsolatos párton belüli civakodást. Egyes republikánusok szerint a pénzt jobban is el lehetne költeni, például az amerikai határvédelemre, kritizálják az ellentámadás hatékonyságát, és azt állítják, hogy az ukrajnai korrupció miatt a pénzek kárba vesznek.

Egy hat republikánus szenátorból álló csoport nemrég közös levelet írt, amelyben kijelentik, hogy elég volt, és megfogadják, hogy blokkolni fognak minden jövőbeli finanszírozási kérelmet.

Zelenszkij beszámolója szerint a nagyobb hatótávolságú, akár 300 kilométeres távolságból is csapást mérő ATACMS rakéták iránti kérése nem került le az asztalról, de amerikai oldalról egyenlőre nem született döntés az újabb fegyvernemek átadásáról.

Biden eközben ígéretet tett arra, hogy bármi történjék, Kijev mellett áll. A 2024-es újraválasztási kampányában az elnök saját bevallása szerint arra törekszik, hogy az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatást globális vezetői szerepének demonstrálásaként tüntesse fel.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban. (Forrás: Kyiv Post/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.