időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Zelenszkij: Aki nem Ukrajnának segít, az Oroszország oldalán áll

Magyar Nemzet
2023.09.23. 11:46 2023.09.23. 15:47
Zelenszkij: Aki nem Ukrajnának segít, az Oroszország oldalán áll

– Lehetetlen fenntartani a semlegességet az ukrajnai háborúban. Aki nem segít Ukrajnának, az Oroszországnak segít – hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadában tett látogatása során. Hozzátette: Ukrajna hálás a fegyverekkel és pénzekkel segítő partnereknek, a legnagyobb árat azonban az ukránok fizetik, emberáldozatok által. Az ukrán elnök az Egyesült Államokban tett látogatása után utazott tovább az észak-amerikai országba, ahol Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is találkozott. Zelenszkij elmondta, hálás Kanadának a támogatásért.

Kanada képzi ki a mi embereinket, katonáinkat, harcosainkat. Kanada fegyvert ad Ukrajnának, hogy előre nyomuljon, hogy visszaszorítsa Oroszországot. Köszönöm ezt. Köszönöm mindannyiuknak

– fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij kanadai üzleti vezetőkkel találkozott egy torontói kerekasztal-beszélgetésen, majd a Kanadai Fegyveres Erők torontói létesítményében folytatta útját, ahol az ukrán közösség tagjaival találkozott, akiknek arról beszélt, Ukrajna biztosan győzni fog. A fegyvertárba már a kanadai miniszterelnökkel, Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettessel, valamint a pénzügyminiszter kíséretében érkezett az ukrán elnök.

Az eseményen részt vett többek között Olivia Chow, Toronto polgármestere és Doug Ford ontariói miniszterelnök is. A szövetségi kabinet több minisztere, köztük Mélanie Joly külügyminiszter és Bill Blair védelmi miniszter is.

Az ukrán elnök az ottawai parlamentben is beszédet mondott pénteken. Trudeau a tárgyalásokat követően bejelentette, hogy Kanada további 650 millió dollár pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának az elkövetkezendő három évben.

Toronto polgármestere pedig elárulta, hogy a közelmúltban beszélt Vitalij Klitcsko kijevi polgármesterrel, akit a támogatásáról biztosított. 

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy találkozhatok az elnökkel vagy legalábbis egy szobában lehetek vele. Ő tényleg a lámpafény az éjszakában. Az ukrán kormány egy inspiráció

– jelentette ki Olivia Chow.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és feleségét, Olena Zelenszkát üdvözli az ottawai Macdonald-Cartier Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Justin Tang)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.