Az antiszemitizmus erősödésére, lehetséges támadásokra figyelmeztetnek Németország-szerte

A szakértők és az állambiztonsági szervek szerint országszerte nő a nyíltan antiszemita Hamász támogatása.

2023. 10. 12. 15:22
null
Bécs, 2023. október 11. Palesztin zászlókat lengetnek a résztvevõk a hatóságok által betiltott palesztinpárti szimpátiatüntetésen Bécsben 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők és az állambiztonsági szervek szerint országszerte nő a nyíltan antiszemita Hamász támogatása Németországban. A bevándorló hátterű személyeknek ugyanis egyre nagyobb aránya támogatja a Hamász támadásait.

Csak Észak-Rajna–Vesztfália tartományban az Állambiztonsági Szolgálat 150 támogatóról beszél, plusz nagyjából kétszáz szimpatizánsról.

Susanne Schröter etnológus a Bild német napilapnak nyilatkozva elmondta, 

Óriási problémával állunk szemben. Több százezer antiszemita világnézetű embert engedtünk be Németországba, akik származási országukban ezen az embertelen ideológián nőttek fel. Ezt hozták magukkal, amikor beléptek az országunkba. A következményeket mostanában látjuk az utcáinkon.

Egy másik nagy problémát is lát Schröter:

Az importált antiszemitizmust Németországban már régóta elbagatellizálják és relativizálják. A baloldali körök Izrael állítólagos apartheid államként való ábrázolásával és a telepes kolonializmusról való beszédükkel pedig elősegítették ezt a folyamatot.

Egy magas rangú állambiztonsági tisztviselő pedig a Bildnek arról beszélt, „a Hamász szörnyű terrortámadása után Izrael masszívan fellép a Hamász ellen a Gázai övezetben, ami ott is sok halálos áldozatot fog követelni. Természetesen a terrorszervezet ezeket a képeket a saját céljaira használja majd fel” – mondta, és hozzátette:

Ezek a szörnyű képek pedig szolidaritáshoz is vezethetnek majd a muszlim világban.

A Hamász terrorszervezet eközben már világszerte próbálja mozgósítani és uszítani támogatóit, és több helyen is támadásokra való felhívások jelentek meg a közösségi médiában.

A hétvégére Németország-szerte számos szolidaritási gyűlést jelentettek be palesztin szimpatizánsok. Csak Észak-Rajna–Vesztfáliában szombatra Kölnben, Düsseldorfban és Aachenben is több száz résztvevős demonstrációkat terveznek.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal arra is figyelmeztetett, hogy egy hosszabb ideig tartó konfliktus esetén a dzsihadista propagandacsatornákon nagyszámú felhívás érkezhet mikrocsoportoknak, hogy Németországban vagy Európában izraeli célpontok elleni támadásokat hajtsanak végre.

Borítókép: Palesztin zászlókat lengetnek a résztvevők a hatóságok által betiltott palesztinpárti szimpátiatüntetésen Bécsben (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.