időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Az emberi életeket helyeznék előtérbe a medvékkel szemben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.03. 20:28 2023.10.03. 20:36
Az emberi életeket helyeznék előtérbe a medvékkel szemben

Tánczos Barna szenátor, korábbi román környezetvédelmi miniszter kedden előterjesztette a bukaresti parlamentben azt a jogszabálytervezetet, amely törvényben rögzítené a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat − közölte az MTI-vel az RMDSZ sajtószolgálata.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciói által kidolgozott, a parlament felsőházában benyújtott törvénytervezetet 103 törvényhozó támogatta aláírásával, kormánypárti és ellenzéki honatyák egyaránt – írták.

Az RMDSZ parlamenti frakciói általa olyan törvényes keretet szeretnének elfogadtatni, „amely az emberi életeket helyezi előtérbe, ugyanakkor tudományos alapon meghatározott megelőzési és beavatkozási vadászati kvótákat rögzít” a romániai medvepopulációra vonatkozóan − közölték, hangsúlyozva, hogy a tervezet szaktanulmányokon alapszik.

Minden kutatás, amely az elmúlt években készült, azt bizonyítja, hogy a medvepopuláció fokozottan növekszik Romániában, ezzel együtt a támadások és a károk száma is. Ezért a beavatkozás szükségessége elvitathatatlan 

− nyilatkozta a törvénytervezetet kidolgozó Hargita megyei szenátor.

Tánczos Barna szerint a medvepopuláció kezelésének középpontjában a faj fenntartása mellett az emberi élet és tulajdon védelmének kell állnia.

Szerinte a tervezet támogatottsága azt mutatja, hogy hatékony, határozott beavatkozásra van szükség a medvepopuláció túlszaporodása okozta problémák kezelésére.

Mint kifejtette, a törvénytervezet pontosan meghatározott kvóták alapján újra engedélyezi a vadászatot, „ahogyan az más, kevésbé veszélyes állatfajok esetében már létezik a román jogrendben”. 

A 426 egyedre vonatkozó, vadászterületekre leosztott megelőzési kvóta és 55 egyedre vonatkozó beavatkozási kvóta törvénybe foglalásával a következő két évre kiszámítható intézkedéscsomagot biztosítunk

 − idézte a politikust az RMDSZ sajtószolgálata.

A két szám azonos azzal, amit Tánczos környezetvédelmi miniszterként is javasolt megelőzési és beavatkozási kvótaként a mandátuma utolsó napján aláírt miniszteri rendeletben. Utódja, Mircea Fechet ezt a Román Akadémia tanácsára 220-ra csökkentette, 140 egyedet megelőzési, nyolcvanat beavatkozási céllal lehet kilőni.

Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselő, a tervezet másik kezdeményezője emlékeztetett: a medvepopuláció elszaporodása problémát okoz a székelyföldi gazdáknak, ezért hosszú távú megoldásra van szükség.

A kezdeményezés az azonnali beavatkozásról szóló, 2021-ben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Az RMDSZ hírlevele szerint előírja, hogy 

kilövéskor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venniük, és az adott pontszámot meghaladó kapitális hím medvék és bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és a kilövések nyomon követését is szigorúan szabályozza.

Előírja továbbá, hogy a környezetvédelmi tárcának kétévente populációbecslést kell végezni, és ez alapján meghatározni az új vadászati kvótákat.

A törvénytervezetet első házként a szenátus tárgyalja, majd a képviselőház szakbizottságai és plénuma hozza meg a végső döntést.

Romániában jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet.

Borítókép:  Az emberek közelségéhez hozzászokott fiatal barna medve az erdélyi Kovászna megyében található Torja község közelében. (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.