Ennyi magyar tartózkodik jelenleg a Gázai övezetben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán osztotta meg a legfrissebb információkat.

2023. 10. 07. 18:01
null
Huvara, 2023. október 6. Palesztin tüntetõkkel összecsapó izraeli határrendõrök lezárnak egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvõ Huvarában 2023. október 6-án. Az elõzõ este kitört zavargásokban zsidó telepesek és palesztinok kõvel dobálták egymást a faluban, és a fiatal férfit akkor érte halálos lövés izraeli katonák vagy telepesek részérõl. MTI/AP/Nászer Nászer Fotó: Nászer Nászer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A legfrissebb információk alapján jelenleg tizenegy magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását” – írja közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hozzátette:

„helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést”.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy „a helyszínen lévő diplomaták már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban. Folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében” – zárta bejegyzését a miniszter.

Egy másik bejegyzésében pedig arról számolt be a tárcavezető, hogy telefonon egyeztetett Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel. 

Áttekintettük a rendkívül elszomorító helyzetet, Izraelnek ugyanis egy aljas terrortámadással kell most szembenéznie. A halálos áldozatok miatt kifejeztem együttérzésünket, egyben biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban. Őszintén reméljük, hogy sikerül elkerülni a helyzet eszkalálódását, ugyanis egy közel-keleti erőszakhullámnak drámai következményei lehetnek a globális biztonságra

– olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében a Facebookon.

Borítókép: Palesztin tüntetőkkel összecsapó izraeli határrendőrök lezárnak egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Huvarában 2023. október 6-án (Fotó: MTI/AP/Nászer Nászer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.