Hatalmas energiaválság fenyegeti a Gázai övezetet

Áram nélkül a kórházak hullaházakká válhatnak – figyelmeztetett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

2023. 10. 12. 12:27
null
Rafah, 2023. október 12. Izraeli rakéta csapódik be a Gázai övezet déli részén fekvõ Rafahban 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Hatem Ali Fotó: Hatem Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetben jelenleg még van üzemanyag, amellyel a többi között a kórházak aggregátorait is működtetik, de pár órán belül el fog fogyni – figyelmeztetett csütörtökön Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). „Úgy tudjuk, egyelőre még van üzemanyag, hogy működjenek az áramtermelő berendezések, például a kórházakban, de valószínűleg már csak pár órára elegendő” – idézte az MTI Fabrizio Carbonit, az ICRC közel-keleti területi igazgatóját. Hangsúlyozta: idővel a kórházaknak sem fog áram jutni.

Az újszülötteket inkubátorba helyezik, az idős betegeket pedig oxigénnel látják el. A vesedialízis leáll, és végül röntgenfelvételeket sem lehet készíteni. Áram nélkül a kórházak hullaházakká válhatnak

– tette hozzá az al-Dzsazíra pánarab hírportál közlése szerint.

Fabrizio Carboni egyúttal rámutatott, a gázai családoknak már most is gondot okoz a tiszta vízhez való hozzáférés. „Vannak még készletek, üzemanyag, klór, egészségügyi eszközök, de az ott lévő készletekkel nem fogjuk tudni nagyon sokáig támogatni a lakosságot. Ezért kell hogy további készleteket tudjunk bejuttatni” – fogalmazott az ICRC munkatársa. Korábban Jiszráel Kac energia- és infrastruktúraügyi miniszter azt mondta, amíg a Gázai övezetben túszként fogvatartott izraeliek vissza nem térnek otthonaikba, nem biztosítanak vizet és üzemanyagot a palesztinok lakta régiónak.

Borítókép: Izraeli rakéta csapódik be a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. október 12-én (Fotó: MTI/AP/Hatem Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.