Izraeli háború: tovább fokozza szárazföldi műveleteit Izrael a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg szóvivője tájékoztatta a sajtót.

2023. 10. 28. 15:11
null
Izrael, 2023. október 28. Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezetre Dél-Izraelbõl nézve 2023. október 28-án. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Erőink továbbra is a terepen vannak [Gáza északi részén], és folytatják a harcot – mondta szombaton Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. – Ha kell, rakétákkal védjük egységeinket − tette hozzá.

Az izraeli hadsereg azt nyilatkozta, hogy nem szenvedtek veszteségeket, míg a Hamász állítása szerint súlyos veszteségeket okozott az izraeli csapatoknak.

Az elmúlt napok korlátozott szárazföldi műveletei után az izraeli haderő pénteken bejelentette, hogy kiszélesítik a Gázai övezetben folytatott akciókat. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hét elején azt mondta, Izrael a Hamász által uralt térség inváziójára készül. Joe Biden amerikai elnök arra kérte Izraelt, hogy halasszák el a Gázai övezet elleni teljes körű támadást, hogy lehetővé tegyék a Hamász által fogva tartott további túszok kiszabadítását.

A jelenlegi helyzet azzal fenyeget, hogy regionális háborúba torkollik, hiszen egyre fokozódik a határokon átnyúló összecsapás Izrael és a Hezbollah libanoni fegyveres csoport között is. 

A Hamászt és a Hezbollahot is támogató Irán pénteken arra figyelmeztetett, hogy új frontok nyílhatnak meg az Egyesült Államok ellen, ha ők továbbra is egyértelműen támogatják Izraelt.

Az európai vezetők, köztük Emmanuel Macron francia elnök, miközben támogatják Izrael Hamász elleni harcát, felszólították Netanjahut, hogy kerülje el a Gázai övezet elleni nagyszabású támadást, amely civilek halálát okozhatja.

Az izraeli túszok családjai azonnali találkozót követeltek Netanjahuval és más vezető tisztségviselőkkel, kifejezve aggodalmukat amiatt, hogy a szárazföldi hadművelet veszélyezteti szeretteik sorsát.

Pénteken előrehaladást értek el a Katar által közvetített tárgyalások, amelyek célja további foglyok szabadon bocsátása volt, de a Hamász szerint a megállapodás feltétele az ideiglenes tűzszünet. A Hamász eddig négy embert – két amerikai állampolgárt és két idős izraeli nőt – engedett szabadon.

Izrael úgy döntött, hogy folytatja a gázai hadműveletet, mivel a Hamász csupán időt próbál nyerni katonai képességének újjáépítésére – mondta Amos Gilead tartalékos vezérőrnagy, a védelmi minisztérium egykori vezető tisztviselője.

– Légierőnket, haditengerészetünket és szárazföldi erőinket fogjuk használni, hogy elpusztítsuk ezt a szörnyeteget – mondta Gilead. – Időbe fog telni, talán el kell foglalnunk Gázát, talán nem. 

A kormány továbbra is elkötelezett a túszok biztonságos kiszabadítása mellett

 – tette hozzá.

Borítókép: Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezetre Dél-Izraelből nézve 2023. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.