Listázós Márton imára szólít

Korábban még nemzetbiztonsági kockázatnak tartotta Izrael állampolgárait a Jobbik – Konzervatívok elnöke, most fordult a divat, Izraelért aggódik.

2023. 10. 16. 13:27
GYÖNGYÖSI Márton
Budapest, 2023. február 25. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselõje beszédet mond a Jobbik évadnyitó rendezvényén Budapesten, az Off Kultúrszövõgyárban 2023. február 25-én. Jobbik - Konzervatívokra változtatta nevét a kongresszusán a Jobbik Magyarországért Mozgalom - jelentette be Gyöngyösi Márton. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyösi Márton a Facebook-oldalán állt ki Izrael mellett, és imára szólított fel. 

Nincs olyan politikai helyzet, nincs olyan évszázados sérelem, amely ezt igazolja. Amit a Hámász tesz, az maga a terrorizmus: barbár, és elfogadhatatlan. Ezekben az órákban egyértelmű, hogy Izrael, az izraeli emberek és a Hámász terrorista akciójának áldozatai mellett kell állnunk.

– írta a Jobbik – Konzervatívok elnöke. A heves kiállás Izrael mellett azonban enyhén szólva is képmutatás a politikus részéről. 

Korábban ugyanis nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, és azt állította, hogy 

minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

„Tehát ez az Izrael, és ennek az Izraelnek minden egyes állampolgára – meggyőződésem szerint – járjon bárhol a világon, nemcsak Magyarországon, ab ovo, tehát már ránézésre és messziről, és anélkül, hogy tudnám, hogy kiről van szó, 

meggyőződésem szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent

– fogalmazott Gyöngyösi. 

Ez a gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentés azonban nem meglepő a baloldali politikustól, hiszen már 2012-ben is óriási botrányt okozott, amikor az Országgyűlésben a zsidó képviselők listázását követelte.

Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára

– jelentette ki akkor Gyöngyösi. A 2012-es felszólalásból hatalmas botrány lett. A magyar és a nemzetközi zsidó szervezetek, magyar pártok, közéleti szereplők hangosan tiltakoztak ellene. Ennek ellenére pártja még jobban felkarolta az antiszemita politikust, aki európai parlamenti képviselő és a párt elnöke lett.

Egy másik, 2013-as lakossági fórumon egyébként Gyöngyösi odáig ment, hogy a holokauszt áldozatain gúnyolódott, gyakorlatilag relativizálta a tragédiát.

A Wallenberg- és holokauszt-emlékév kapcsán úgy fogalmazott:

Jó példa erre, hogy a tavalyi évben volt egy Wallenberg-emlékév, amiről azt gondolhattuk, december 31-ével véget ér, és nagyot lélegezhetünk, hogy akkor most letudtuk a mea culpázásnak, a lelkiismeret-furdalásnak, meg a miegymásnak a nagy évét, és ezután felszabadultan beléphetünk 2013-ba. De csak lélegzetvételnyi volt az idő, hiszen az Orbán-kormány 2013-ra meghirdette a holokauszt-emlékévet, ami a mai napig tart. Újra szembesülnünk kell valami új intézkedéssel, ami a holokauszt-emlékév keretében zajlik

– mondta felháborodottan a baloldali politikus. Nem lehet véletlen, hogy a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott Wiesenthal Központ 2012-es összesítésében Gyöngyösit a Jobbikkal együtt a világ hetedik legantiszemitább szereplőjeként tüntették fel.

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.