időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Megvan az elhunyt szenátor utódja

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.03. 08:13 2023.10.03. 08:35
Megvan az elhunyt szenátor utódja

Kalifornia kormányzója egy demokrata párti tanácsadót, Laphonza Butlert jelölte ki hétfőn a Dianne Feinstein szenátor halálával a washingtoni szenátusban megüresedett helyre.

Gavin Newsom ígéretének megfelelően a 90 éves korábban elhunyt szenátor pótlásáról gyorsan intézkedett, így a kongresszus felsőházában, a szenátusban visszaállt az 51:49 arányú demokrata többség.

A kormányzó előzetesen jelezte, hogy afroamerikai, női politikust szándékozik jelölni. Laphonza Butler Kamala Harris alelnök 2020-as kampányának tanácsadójaként dolgozott, és a Demokrata Párt stratégájaként tevékenykedik.

A tudósítások megjegyezik, hogy az új szenátor, aki a jövő novemberi választásokig veheti át Dianne Feinstein helyét, a szenátus egyetlen afroamerikai nő tagja lesz, aki nyíltan vállalja, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozik.

A törvények szerint egy szenátori hely megüresedése esetén az adott állam kormányzója saját belátása alapján jelöl utódot, aki a legközelebbi választásig betöltheti a választott tisztséget a washingtoni törvényhozás felsőházában.

Dianne Feinstein az amerikai kongresszus legidősebb tagjaként, és leghosszabb ideje hivatalban lévő női szenátoraként múlt pénteken halt meg Washingtonban. A politikus, akit 1992-ben választottak első alkalommal szenátorrá, csütörtökön még részt vett a szenátus szavazásán, majd néhány órával később meghalt.

Emlékére, Joe Biden elnök utasítására hétfőn az Egyesült Államok középületein félárbócra engedték a zászlókat.

Borítókép: Gavin Newsom kaliforniai kormányzó (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.