Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megvan az elhunyt szenátor utódja

Kalifornia kormányzója egy demokrata párti tanácsadót, Laphonza Butlert jelölte ki hétfőn a Dianne Feinstein szenátor halálával a washingtoni szenátusban megüresedett helyre.

Forrás: MTI2023. 10. 03. 8:13
Gavin Newsom
Fotó: TAYFUN COSKUN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gavin Newsom ígéretének megfelelően a 90 éves korábban elhunyt szenátor pótlásáról gyorsan intézkedett, így a kongresszus felsőházában, a szenátusban visszaállt az 51:49 arányú demokrata többség.

A kormányzó előzetesen jelezte, hogy afroamerikai, női politikust szándékozik jelölni. Laphonza Butler Kamala Harris alelnök 2020-as kampányának tanácsadójaként dolgozott, és a Demokrata Párt stratégájaként tevékenykedik.

A tudósítások megjegyezik, hogy az új szenátor, aki a jövő novemberi választásokig veheti át Dianne Feinstein helyét, a szenátus egyetlen afroamerikai nő tagja lesz, aki nyíltan vállalja, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozik.

A törvények szerint egy szenátori hely megüresedése esetén az adott állam kormányzója saját belátása alapján jelöl utódot, aki a legközelebbi választásig betöltheti a választott tisztséget a washingtoni törvényhozás felsőházában.

Dianne Feinstein az amerikai kongresszus legidősebb tagjaként, és leghosszabb ideje hivatalban lévő női szenátoraként múlt pénteken halt meg Washingtonban. A politikus, akit 1992-ben választottak első alkalommal szenátorrá, csütörtökön még részt vett a szenátus szavazásán, majd néhány órával később meghalt.

Emlékére, Joe Biden elnök utasítására hétfőn az Egyesült Államok középületein félárbócra engedték a zászlókat.

Borítókép: Gavin Newsom kaliforniai kormányzó (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.