A republikánusok megemlékeztek az amerikai áldozatokról, Joe Biden nem

Kevin McCarthy házelnök szombaton elrendelte, hogy az afganisztáni kivonulás során a kabuli reptéren elkövetett robbantásos merénylet 13 áldozatára emlékezve eresszék félárbocra az amerikai zászlót a Capitolium épületén.

Kónya Rita
2023. 08. 27. 16:23
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 16. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai inflációcsökkentési törvény aláírásának évfordulója alkalmából a washingtoni Fehér Házban 2023. augusztus 16-án. Biden 2022 augusztusában írta alá a törvényjavaslatot, amely többek között 430 milliárd dollár támogatást tartalmaz adókedvezmény formájában a zöld gazdasághoz kapcsolódó, az Egyesült Államokban gyártott termékekre. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma két évvel ezelőtt tragikus módon elvesztettünk 13 bátor katonát és katonanőt Afganisztánban. Elrendeltem, hogy az amerikai Capitoliumon a zászlókat eresszék félárbocra ezen amerikai hősök tiszteletére − írta Kevin McCarthy házelnök az X-en, korábbi nevén Twitteren közzétett bejegyzésében.

Joe Biden elnök, aki egyébként Nevadában, a Demokrata Párt egyik támogatójának 18 millió dolláros birtokán nyaral, csak több órával a házelnök tiszteletadása után bocsátott ki egy közleményt, amelyben megemlékezett a merényletben elhunytakról.

Örökké tisztelegni fogunk annak a 13 katonának az emléke előtt, akiket túl korán vettek el

− írta rövid üzenetében anélkül, hogy megnevezte volna az áldozatokat. A Fehér Háznál nem eresztették félárbocra a zászlókat.

Mindössze egyetlen hónappal a tragédia előtt Biden még azt mondta az amerikaiaknak, hogy egy tálib hatalomátvétel esélye nagyon kicsi − idézte fel a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Mint arról beszámoltunk, Joe Biden a merénylet ügyében zajló vizsgálat, illetve a Darren Issa kaliforniai republikánus képviselő által összehívott meghallgatás során éles kritikát kapott a meggyilkolt katonák családtagjaitól az érzéketlenségért, ahogy az amerikai hadsereg, illetve személyesen Biden elnök kezelte szeretteik elvesztését.

Az egyik katona édesapja nagy tapsot kapott a meghallgatáson, amikor lemondásra szólította fel a tragédia felelőseit, név szerint megemlítve Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter mellett magát Joe Biden elnököt is.

Nőjön fel végre! Ismerje be a hibáit! Tanuljon belőlük, hogy ez soha, de soha ne történhessen meg újra

– címezte szavait az elnöknek az elhunyt katona apja.

– Mindannyiuknak le kell mondaniuk. A fiainknak és lányainknak a lábuk kisujjába több tisztesség szorult, mint beléjük összesen – mondta a felelősökről.

Több katona édesanyja is arról számolt be, hogy olyan információkat kaptak gyermekük halálának körülményeiről, amelyekről később bebizonyosodott, hogy hamisak.

Kelly Barnettnek például azt mondták, fia azonnal meghalt a robbanáskor. Később szemtanúktól tudta meg, hogy egy darabig még életben volt, és átadta lőszereit a bajtársainak.

Beszéltek egyáltalán a szemtanúkkal?

 – idézte a gyászoló anyát a Fox News amerikai televíziós hálózat, amely élőben közvetítette a meghallgatást.

Barnett szerint a fiának a kezdetektől kétségei voltak a kivonulással kapcsolatban, mert káosz, a kommunikáció és a vezetés hiánya jellemezte a műveletet.

Egy másik katona édesanyja, Cheryl Rex, akit a Breitbart amerikai híroldal idézett, nem csupán a hadsereget, de magát Biden elnököt vádolta hazugsággal. Mint elmondta, amikor a fia holttestét hazahozták, az elnök azzal lépett oda hozzá, hogy tudja, mit érez, mert az ő fiát is zászlóval letakart koporsóban hozták haza.

Ez azonban nem igaz, hiszen Biden idősebbik fia, Beau, bár valóban szolgált Irakban, igazából rákban halt meg az Egyesült Államokban.

– Beau Biden 2015-ben halt meg agydaganatban, több mint öt évvel azután, hogy visszatért egyéves iraki szolgálatából. Joe Biden a rákot az iraki égetőgödröknek tulajdonította, bár néha elismerte, hogy nem biztos benne − írta a Twitteren a CNN tényellenőrzője, Daniel Dale.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.