Hazugnak nevezték és lemondásra szólították fel Joe Bident + videó

Keményen fogalmazott az amerikaiak kivonulása alatt a kabuli reptéren elkövetett öngyilkosmerénylet következtében elhunyt amerikai katona édesapja egy meghallgatáson. Szerinte mindazoknak, akik felelősek az elhibázott kivonulás során történt történt tragédiáért, és végső soron Joe Biden amerikai elnöknek, azonnal le kell mondania.

Kónya Rita
2023. 08. 08. 8:41
null
US-POLITICS-ECONOMY-MANUFACTURING-BIDEN Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghallgatásra hívta össze Darren Issa kaliforniai republikánus képviselő az afganisztáni kivonulás során a kabuli reptéren elkövetett öngyilkos merénylet 13 amerikai áldozatának hozzátartozóit.

Az egyik katona édesapja nagy tapsot kapott, amikor lemondásra szólította fel a tragédia felelőseit, név szerint megemlítve Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter mellett magát Joe Biden elnököt is.

Nőjön fel végre! Ismerje be a hibáit! Tanuljon belőlük, hogy ez soha de soha ne történhessen meg újra

– címezte szavait az elnöknek az elhunyt katona apja.

– Mindannyiuknak le kell mondaniuk. A fiainknak és lányainknak a lábuk kisujjába több tisztesség szorult, mint beléjük összesen – mondta a felelősökről.

Több katona édesanyja is arról számolt be, hogy olyan információkat kaptak gyermekük halálának körülményeiről, amelyekről később bebizonyosodott, hogy hamisak.

Kelly Barnettnek például azt mondták, fia azonnal meghalt a robbanáskor. Később szemtanúktól tudta meg, hogy egy darabig még életben volt, és átadta lőszereit a bajtársainak. „Beszéltek egyáltalán a szemtanúkkal?” – idézte a gyászoló anyát a Fox News amerikai televíziós hálózat, amely élőben közvetítette a meghallgatást.

Barnett szerint a fiának a kezdetektől kétségei voltak a kivonulással kapcsolatban, mert „káosz, a kommunikáció és a vezetés hiánya” jellemezte a műveletet.

Egy másik katona édesanyja, Cheryl Rex, akit a Breitbart amerikai híroldal idézett, nem csupán a hadsereget, de magát Biden elnököt vádolta hazugsággal. Mint elmondta, amikor a fia holttestét hazahozták, az elnök azzal lépett oda hozzá, hogy tudja, mit érez, mert az ő fiát is zászlóval letakart koporsóban hozták haza.

Ez azonban nem igaz, hiszen Biden idősebbik fia, Beau, bár valóban szolgált Irakban, valójában rákban halt meg az Egyesült Államokban.

„Beau Biden 2015-ben halt meg agydaganatban, több mint öt évvel azután, hogy visszatért egyéves iraki szolgálatából. Joe Biden a rákot az iraki égetőgödröknek tulajdonította, bár néha elismerte, hogy nem biztos benne” − írta a Twitteren a CNN tényellenőrzője, Daniel Dale.

Mint azt megírtuk, ez nem az első eset, amikor Biden hazudott fia halálának körülményeiről. Az elnök legalább három alkalommal, legutóbb az amerikai csapatoknál Japánban tett látogatása során mondta azt, hogy idősebb fiát Irakban vesztette el. Az egyik ilyen esetről közzétett videót azóta több mint egymillióan nézték meg.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: Brendan Smialowski/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.