Már a demokraták is megkérdőjelezik Biden képességeit

Míg a komolyabb demokrata politikusok eddig igyekeztek a szőnyeg alá söpörni a Joe Biden amerikai elnök korával és képességeivel kapcsolatos aggodalmakat, a korábbi elnökjelölt Hillary Clinton most elismerte, hogy Biden kora tényleges probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt. Mások hazugsággal vádolják az elnököt idősebb fia, Beau halála kapcsán − hogy memóriaproblémáról vagy szándékos ferdítésről van szó, arról megoszlanak a vélemények.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 9:23
President Biden Meets With Congressional Leaders To Discuss The Debt Limit
US-PRESIDENT-BIDEN-MEETS-WITH-CONGRESSIONAL-LEADERS-TO-DISCUSS-T Fotó: ANNA MONEYMAKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– De a kora probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt − mondta Hillary Clinton a Financial Times Weekend Festivalon, ahol arról az incidensről kérdezték, amikor Biden elnök majdnem elesett egy lépcsőn lefelé menet a G7-csúcson Japánban, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Ezzel Clinton szembement a korábbi egységes demokrata retorikával, amelynek alapján a vezető demokrata politikusok kórusban söpörték le az asztalról az elnök korával kapcsolatos, időről időre újra felszínre kerülő aggodalmakat.

Nemrég 62 republikánus képviselő írta alá azt a levelet, amelyben Joe Biden demokrata elnöktől kognitív teszt elvégzését követelik. 

A tömörülés vezére az a Ronny Jackson texasi republikánus képviselő, aki korábban már többször is tett  ilyen javaslatot, mivel az elnök rendre megbotránkoztató és arcpirító jelenetek főszereplője volt az utóbbi hónapokban. A képviselők egyenesen úgy fogalmaztak, hogy ha Biden nem végzi el a tesztet, akkor szálljon ki az elnöki székért folytatott versenyből, ugyanis kérdésesnek tartják, hogy újraválasztása esetén képes lenne-e ellátni a feladatait.

A jelek szerint a választók sem vakok. Egy, a napokban közzétett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók többsége, 57 százaléka kételkedik abban, hogy a nyolcvanéves Biden alkalmas a hivatala betöltésére.

Mások azzal vádolják Joe Biden elnököt, hogy hazudik fia, Beau Biden haláláról. Az elnök legalább három alkalommal, legutóbb az amerikai csapatoknál Japánban tett látogatása során mondta azt, hogy idősebb fiát Irakban vesztette el. Az egyik ilyen esetről közzétett videót azóta több mint egymillióan nézték meg.

A valóságban Beau Biden agydaganatban hunyt el a marylandi Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosi Központban 2015-ben, több mint öt évvel azután, hogy hazatért Irakból, ahol 2008 és 2009 között szolgált a delaware-i nemzeti gárda tagjaként.

„Beau Biden 2015-ben halt meg agydaganatban, több mint öt évvel azután, hogy visszatért egyéves iraki szolgálatából. Joe Biden a rákot az iraki égetőgödröknek tulajdonította, bár néha elismerte, hogy nem biztos benne” − írta a Twitteren a CNN tényellenőrzője, Daniel Dale.


Az elnök a fia rákbetegségét annak tulajdonította, hogy a közel-keleti szolgálata alatt az égetőgödrök közelében volt, bár elismerte, hogy bizonytalan a pontos okot illetően. Az égetőgödröket Irakban és Afganisztánban a hulladék ártalmatlanítására használták, és potenciálisan mérgező füstöt bocsátottak ki. Az amerikai hatóságok elismerték az égetőkamráknak való kitettséggel kapcsolatos aggodalmakat, és jelenleg is vizsgálják a hosszú távú egészségügyi hatásokat. A kritikusok szerint viszont azzal, hogy az elnök ismételten összekapcsolja fia halálát Irakkal, félretájékoztatja a közvéleményt és elferdíti a tényeket.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: Getty Images via AFP/Anna Moneymaker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.