A szavazók többsége szerint Biden alkalmatlan az elnökségre

A közvélemény-kutatás szerint a szavazásra jogosultak többsége szerint Joe Biden már nem alkalmas a feladatai ellátására.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 16:43
BIDEN, Joe
Ballina, 2023. április 15. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház elõtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken közzétett felmérés a regisztrált szavazókat kérdezte arról, hogy szerintük Joe Biden mentálisan alkalmas-e arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, vagy pedig vannak-e kétségeik a regnáló elnökkel kapcsolatban.

A válaszadók többsége, 57 százaléka kételkedik abban, hogy a nyolcvanéves Biden alkalmas a hivatala betöltésére, a válaszadók 43 százaléka szerint pedig a jelenleg is hatalmon lévő elnök alkalmas a pozíciók betöltésére. 

Míg a republikánusok 83 százaléka, a függetlenek és a harmadik párti szavazók 65 százaléka aggódik Biden szellemi alkalmassága miatt a mostani felmérésben, addig a demokratáknak csak 24 százaléka tekint bizalmatlanul az elnök mentális egészségére. 

A felmérés azt is megkérdezte a résztvevőktől, hogy a mostani teljesítménye alapján Joe Biden túl öreg az elnöki poszthoz, vagy pedig alkalmas az Egyesült Államok vezetőjeként tevékenykedni.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint Biden, aki az újbóli megválasztása esetén 82 éves lenne második ciklusának kezdetén,  túl öreg az elnöki tisztséghez, míg a válaszadók mindössze 35 százaléka szerint a jelenlegi teljesítménye alapján alkalmas a tisztség betöltésére. 

A republikánusok 94 százalékának és a két nagy párthoz nem kötődő szavazók 74 százalékának erős többsége szerint Biden már az öregség jeleit mutatja, azonban a demokraták többsége nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, ugyanis Biden pártjának szimpatizánsai közül csak minden harmadik demokrata aggódik az elnök kora miatt. 

Mindemellett pedig a válaszadók fele nem hiszi, hogy Biden megnyerné a demokraták előválasztási kampányát. 

A felmérés egy hipotetikus választási összecsapást is felmért Biden és a vezető republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt elnök között. Az eredmények szerint pedig, hogyha most lenne a választás, akkor Trump hét százalékpontos előnnyel nyerne. A résztvevők 47 százaléka mondta azt, hogy Trumpra szavazna, míg negyven százalékuk Biden mellett tenné le a voksát.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház előtt. (Forrás: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.