Választás elé állítanák Bident a mentális állapota miatt + videó

A republikánusok szerint a nyolcvanéves demokrata elnök vagy elvégzi a kognitív tesztet, vagy kiszáll a választási versenyből.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 18:05
BIDEN, Joe; PELOSI, Nancy
Washington, 2023. március 23. Joe Biden amerikai elnök és Nancy Pelosi korábbi amerikai képviselõházi elnök a megfizethetõ egészségügyi ellátásról szóló törvény (Affordable Care Act, ACA, ismertebb nevén Obamacare) elfogadásának 13. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2023. március 23-án. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 62 republikánus képviselő írta alá azt a levelet, amelyben Joe Biden demokrata elnöktől kognitív teszt elvégzését követelik. A tömörülés vezére az a Ronny Jackson texasi republikánus képviselő, aki korábban már többször is ilyen javaslatot tett, mivel az elnök rendre megbotránkoztató és arcpirító jelenetek főszereplője volt az utóbbi  hónapokban.

Ronny Jackson 14 éves fehér házi orvosi karrierjére hivatkozva kijelentette, hogy tisztában van vele, milyen szellemi-fizikai igénybevételt jelent az amerikai elnöki hivatal viselése. Hozzátette: Biden elnök „egyre rosszabb és rosszabb bőrben van” – jelentette ki már akkor is Jackson. 

A mostani levélben azonban konkrétabban fogalmaznak a republikánusok: ha Biden nem végzi el a tesztet, akkor szálljon ki az elnöki székért folytatott versenyből. A képviselők ugyanis kérdésesnek tartják, hogy Joe Biden képes lenne-e ellátni az elnöki feladatait, ha éppenséggel újrázni tudna.

Úgy véljük, hogy nemtől, kortól és politikai párttól függetlenül minden elnöknek dokumentálnia és bizonyítania kell egészséges mentális képessége

– szögezték le a képviselők, majd így folytatták:

Miközben önt két fizikai vizsgálatnak vetették alá elnöksége alatt, az egyiket 2021. november 19-én, a másikat 2023. február 16-án, semmi nem utal arra, hogy bármilyen kognitív vizsgálaton is részt vett volna, vagy ha igen, az ilyen eredményeket eltitkolták a nyilvánosság elől.

Jackson és 61 republikánus kollégája megjegyezte, hogy Biden hivatalba lépése óta három különböző levelet írtak ebben a kérdésben, és hogy az elnök egyikre sem válaszolt, és figyelmen kívül hagyta több mint ötven kongresszusi képviselő kérését, hogy alávesse magát egy kognitív vizsgálatnak. 

Miközben ön és munkatársai elutasítják ezeket a megkereséseket, az amerikai nép továbbra is megkérdőjelezi mentális és kognitív képességeit, és elveszíti a hitét abban, hogy képes vezetni ezt az országot

 – írták, rámutatva, hogy számos közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége nem hiszi, hogy Joe Biden mentálisan alkalmas az elnöki tisztség betöltésére, vagy kételyei vannak a mentális alkalmasságával kapcsolatban.

A regnáló amerikai elnök tervei szerint 86 éves koráig maradna hivatalban, ám nyilvános szerepléseinél tapasztalható feledékenysége, botladozásai és tévesztései miatt egyre többen vélik úgy, hogy túl idős már az elnökséghez. Az egyik eseményen elrontotta egy kosárlabdázó nevét, majd máskor nem tudta kiejteni egy díj címét vagy elfelejtette, hogy tíz nappal korábban Írországban járt.

A szakértők között nincs egyetértés abban, hogy az elnök kognitív, mentális állapota milyen, egyesek szerint szokatlan megjegyzései és merev járása a kognitív zavarok jeleit mutatják, míg mások szerint az elnök nem mutatja Alzheimer-kór vagy a demencia jeleit.

Ahogyan lapunk is megírta: február elején azzal kezdett, hogy amikor próbálta bemutatni, mennyire sokszínű a kormánya, vagy a szavakkal, vagy a matematikával gyűlt meg a baja, mindenesetre azt ecsetelte, hogy 

az adminisztrációjában dolgozó nők több mint fele nő.

Azon talán meg sem lepődik senki, hogy az amerikai elnöknek ismét meggyűlt a baja az elnöki különgép lépcsőjével. Ezúttal varsói látogatása során esett el, majd később egy alabamai vizit során is elveszítette egyensúlyát.

Március elején pedig az okozott nagy felhördülést, hogy mintha kinevetett volna egy anyát, aki gyógyszer-túladagolás miatt két gyermekét veszítette el. Az amerikai elnök azokra a vádakra próbált választ adni, hogy az áldozatok miatta haltak meg, de némi kuncogás kíséretében emlékeztetett rá, hogy a szóban forgó fenantilt még az előző adminisztráció idején hozták be.

Előfordult például, hogy elfelejtette Marthin Luther King III – Marthin Luther King legidősebb fia – feleségének a nevét, akinek a boldog születésnapot című dallal próbált kedveskedni. Máskor összekeverte a januárt a júliussal, vagy ismét elnöknek nevezte alelnök helyett Kamala Harrist.

Emlékezetes volt az is, amikor Biden felvillantott egy noteszkártyát, amelyen részletes utasítások voltak arról, hogy mit tegyen, amikor szakszervezeti vezetőkkel, kormányzókkal és iparági vezetőkkel tárgyal a Fehér Házban.

„Belépsz a Roosevelt Terembe és köszönsz a jelenlévőknek, leülsz a helyedre, röviden beszélsz (két percben). Megköszönöd a figyelmet és távozol” – olvasható a súgókártyán.

Nem sokkal ezt megelőzően ismét egy bohózatba illő jelenetet szolgáltatott a világnak Joe Biden. Az USA első embere egy sajtótájékoztatón még arról is megfeledkezett, hogy ki a felesége, amikor összekeverte az alelnökével.

Volt egy kis változtatás a szervezésben itt a színpadon, mert a first lady férje elkapta a koronavírust

– magyarázta mosolyogva az elnök, mire hangos nevetés tört ki a teremben, de Biden még ekkor sem értette, hogy min nevetnek az emberek. Miközben folytatta a mondandóját, az egyik asszisztense félbeszakította és felvilágosította, hogy a first lady, vagyis az elnök felesége ott ül a közönség első sorában, ő maga pedig a first lady férje. Kisvártatva az elnöknek is világossá vált, hogy valójában alelnökéről, Kamala Harrisről beszélt, aki azért nem volt jelen az eseményen, mert a férje megfertőződött a koronavírussal. Joe Biden ezután megpróbálta viccesen megmenteni a helyzetet, de még a felesége is elpirult a kínos szituációban.

Máskor pedig a kezét nyújtotta egy nem létező illetőnek, miután befejezte a beszédét az észak-karolinai Greensboróban. Az elnök még egy kis ideig céltalanul téblábolt az emelvényen, mielőtt a testőreihez ment.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Nancy Pelosi korábbi amerikai képviselőházi elnök a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvény (Affordable Care Act, ACA,  ismertebb nevén Obamacare) elfogadásának 13. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2023. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.