Fizikailag egészséges Biden, a szellemi állapotát azonban vitatják

Joe Biden amerikai elnök 15 hónap után újra részt vett egy egészségügyi vizsgálaton, orvosa mindent rendben talált a nyolcvanéves elnöknél. A republikánusok – és egyre több felmérés szerint már a demokraták is – kognitív tesztek elvégzésére köteleznék az elnököt, hogy a választók megbizonyosodhassanak szellemi frissességéről a sorozatos ballépéseit követően.

2023. 02. 17. 18:20
null
US-POLITICS-BIDEN-WEATHER Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Biden elnök továbbra is egy egészséges, élettel teli nyolcvanéves férfi, aki megfelelően el tudja látni az elnöki feladatait” – foglalta össze Joe Biden amerikai elnök egészségügyi állapotáról szóló jelentését Kevin O'Connor, az elnök orvosa. Hozzátette: az elnök egészségügyi állapota az elmúlt 15 hónapban nem változott érdemben. 

A minap elvégzett felmérést – sokak szerint – Biden 2024-es újraindulásának a bejelentése miatt végezhették el, amelyet a várakozások szerint néhány héten belül jelenthet be az amerikai történelem legidősebb elnöke.

Az elnököket nem köti jogi kötelezettség az egészségi állapotukkal kapcsolatos információk kiadására, amennyiben mégis publikálják azokat, maguk választhatják meg, hogy mely adatokat hozzák nyilvánosságra. A Fehér Ház orvosai az elmúlt évtizedekben következetesen nyilvánították az aktuális elnököt a tisztségre alkalmasnak.

És mégis hogyan teljesített az elnök a mentális vizsgálaton? Annak mi lett az eredménye, jó lenne azt is tudni. A fizikai, mentális és érzelmi egészség egyformán fontos

– húzta alá Janette Nesheiwat család- és sürgősségi orvos a Fox News amerikai hírcsatorna műsorában. A publikus orvosi vizsgálat ugyanis erről nem számolt be. A nyilvános jelentés – többek között – az elnök látását, hallását, kardiológiai, neurológiai állapotát járta körül, megvizsgálva járását, tartását és szövettani állapotát is (rákos sejtek után kutatva – ennek még nincsen eredménye).

Kritikusai szerint Biden az elmúlt két évben többször mutatta zavarodottság jeleit, amikor neveket, helyszíneket kevert össze, rosszul olvasta a súgógépet, eltévedt a színpadon vagy éppen úgy próbált kezet fogni, hogy nem állt körülötte senki sem.

Az előző, 2021-es fizikális vizsgálathoz hasonlóan a Fehér Ház most sem közölte, hogy Biden átesett volna olyan kognitív teszteken, amelyeket egyes orvosok idősebb felnőttek számára javasolnak.

Mivel az elnök esetleges második ciklusa végén már 86 éves lenne, maga is indokoltnak tartja a korával és egészségügyi állapotával járó kérdéseket. Azt ugyanakkor visszautasította, hogy már a demokraták is aggódnának a kora miatt, megkérdőjelezve a közvélemény-kutatások hitelességét. 

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint ugyanakkor az amerikaiak körülbelül háromnegyede – köztük a demokraták több mint fele és a republikánusok túlnyomó többsége – szerint Biden túl idős az elnökséghez.

Biden korábban a PBS NewsHour tévéműsorban úgy fogalmazott, hogy „teljesen őszinte lenne a választókkal, ha mentális problémái lennének”.

A republikánusok szerint az elnöknek sürgősen el kellene végeznie egy kognitív tesztet, sőt Nikki Haley, Dél-Karolina korábbi republikánus kormányzója – aki a héten jelentette be elnökjelölti ambícióit – kijelentette, hogy 75 éves kor felett kötelezővé tenné a mentális kompetenciatesztet a politikusoknak. A Fehér Ház Haley megjegyzése kapcsán csak úgy nyilatkozott: „csak meg kell nézni, hogy mit ért el az elnök, ideértve a félidős választásokat” – utalva a demokraták relatív sikerére.

A Suffolk Egyetem tavaly év végi felmérése szerint ugyanakkor a regisztrált szavazók fele úgy látja, hogy az elnöknek ideálisan 51 és 65 éves kor között kellene lennie és csupán egy százalékuk mondta azt, egy ideális elnök nyolcvan év fölötti.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Kaliforniában 2023. január 19-én (Forrás: Andrew Caballero-Reynolds/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.