Pakisztán kétmillió afgán migránst utasít ki a gyakori merényletek miatt + videó

Rendkívül megszaporodtak az öngyilkos merényletek az országban.

Forrás: V4NA2023. 10. 06. 14:34
MOHAMED próféta
Masztung körzet, 2023. szeptember 29. Lábbelik egy mecsetnél, ahol öngyilkos merénylõ robbantott egy vallási ünnepen a Beludzsisztán északnyugati tartomány Masztung körzetében 2023. szeptember 29-én. A Mohamed próféta születésnapját ünneplõ több száz emberbõl legkevesebb ötvennyolcan életüket vesztették, a sebesültek száma megközelíti a hetvenet. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali Fotó: Dzsavád Dzsalali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztán az országban élő illegális afgán migránsok tömeges kitoloncolásáról döntött, miután kiderült, hogy az országban idén eddig elkövetett öngyilkos merényletek többségét afgán állampolgárok követték el. A V4NA nemzetközi hírügynökség arról is, hogy a pakisztáni kormány már hivatalosan is elrendelte, hogy az országban illegálisan élő, becslések szerint 1,73 millió afgán állampolgár a hónap végéig hagyja el az országot, különben felkutatják, őrizetbe veszik és erőszakkal toloncolják ki őket.

November 1-jei határidőt adtunk nekik. Nem az a kérdés, hogy Afganisztánon belülről támadnak minket vagy afgán állampolgárok vesznek részt az ellenünk irányuló támadásokban. Bizonyítékunk van

– jelentette ki Sarfraz Bugti belügyminiszter. 2023-ban az országban regisztrált 24 öngyilkos merényletből 14-et afgán terroristák hajtottak végre. A Pakisztánban élő 4,4 millió afgán állampolgár több mint egyharmada egyébként illegálisan tartózkodik az országban.

A múlt héten legalább 57 ember, köztük hét gyermek halt meg két pakisztáni mecsetnél robbantó öngyilkos merényletben, amelyek közül legalább egy támadó afgán állampolgár volt. A robbantásokban több tucatnyian megsebesültek.

Miután a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, a politikai élet egyre instabilabbá vált, a feszültség pedig egyre csak növekedett a térségben. Ez arra késztette az egyik pakisztáni székhelyű militáns tálib csoportot, hogy visszavonja a kormánnyal tavaly kötött tűzszünetet.

Az afgán tálibok ugyanakkor tagadják az iszlámábádi állításokat, miszerint afgán területeket, különösen a szomszédos országok közötti hegyvidéki határvidéken, a fegyveresek kiképzőtérként használnak, és kitartanak amellett, hogy Pakisztán biztonsági aggályai belpolitikai kérdések.

Borítókép: Lábbelik egy mecsetnél, ahol öngyilkos merénylő robbantott egy vallási ünnepen a Beludzsisztán északnyugati tartomány Masztung körzetében 2023. szeptember 29-én. A Mohamed próféta születésnapját ünneplő több száz emberből legkevesebb ötvennyolcan életüket vesztették, a sebesültek száma megközelíti a hetvenet. (Fotó: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.