Rollerrel érkezett, majd baseballsapkával lepte meg Ferenc pápát a magyar érsek + videó

Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita saját Instagram-oldalon számol be a szinódusról.

2023. 10. 12. 21:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki rollerrel érkezik a szinódusra, természetesen a mi magyar görögkatolikus metropolitánk, Kocsis Fülöp! – osztott meg X-en egy felvételt Habsburg Eduárd vatikáni magyar nagykövet. A videó tanúsága szerint a vatikáni macskaköveken guruló pap nem kis feltűnést keltett, és a bejegyzés alá is lelkes hozzászólások érkeztek. „A leglazább érsek”, „Na MOST már érdekli az ötéves gyerekemet a szinódus”, „Az előző szinódusokra meg biciklivel járt” – írták például.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita az egyik résztvevője az októberben a Vatikánban zajló püspöki szinódusnak – derül ki a Magyar Kurír cikkéből. Mint írják, a közvetlenségéről ismert érsek-metropolita fuloptestver néven Instagram-oldalt is indított (egyelőre 538 követője van),  melyen naponta közvetít a szinódusról, oszt meg kulisszatitkokat képek, videók formájában. 

Ebből kiderül, hogy október 11-én Ferenc pápával is találkozott, akit nem mindennapi ajándékcsomaggal lepett meg: egy pólóval és egy baseballsapkával, melyek a görögkatolikus fiatalok által alapított ökumenikus divatmárka termékei.

A sárga pólón egy oroszlán látható „Jesus makes me brave and strong”, azaz Jézus tesz erőssé és bátorrá felirattal. A sapka pedig fehér, rajta a keleti egyház szimbólumának számító mozaikszó: ICXC NIKA, vagyis Jézus Krisztus győz. A fénykép tanúsága szerint Ferenc pápa örült az ajándéknak, és azonnal fel is próbálta a sapkát.

Egy másik videóban kedves történetet oszt meg „butasága történetéről”: a vatikáni szentmisére igyekezve, a biztonsági átvilágítás előtt vette észre, hogy a bicska a zsebében maradt – ami nem igazán tetszett a rendőröknek. Az egyik felvételen pedig Angelo Acerbi érsek, aki Magyarország első apostoli nunciusa a volt a rendszerváltás után (1990–1997) üzent a magyaroknak. De kiderül az is, hogy már a szinódus első napján szelfizett telefonjával az egyházfő.

A szentatya magyarországi látogatása során is felkereste a görögkatolikusokat. Lapunk akkor interjút készített Kocsis Fülöppel, amelyben elárulta, „minden pápára jellemző volt ez, de Ferenc pápánál különösen is azt látják, hogy a keleti egyházak iránt nagyon érzékeny”.

Borítókép: Kocsis Fülöp átadja az ajándékokat Ferenc pápának. (Forrás: Instagram/fuloptestver)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.