Távozniuk kell az amerikai állampolgároknak Libanonból

A helyzet eszkalálódásától tartva az amerikai külügyminisztérium a néhány nappal ezelőtt kiadott utazási figyelmeztetés után most az ország elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.

2023. 10. 23. 10:03
null
Bejrút, 2021. október 15. A libanoni hadsereg jármõvei haladnak el egy bejrúti utcán 2021. október 15-én, miután elõzõ nap lövöldözés tört ki az igazságügyi palota közelében tartott, a 2020 augusztusában történt bejrúti kikötõi robbanás körülményeit vizsgáló bíró elleni tüntetésen. MTI/AP/Bilal Huszein Fotó: Bilal Huszein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt azoknak az amerikai állampolgároknak, akik el kívánják hagyni Libanont, most kell távozniuk. Vannak még elérhető kereskedelmi járatok, de csökkentett kapacitással

− írta Facebook-oldalán az amerikai külügyminisztérium konzuli ügyekkel foglalkozó osztálya.

Néhány nappal korábban a külügyminisztérium négyes szintű utazási figyelmeztetést adott ki Libanonra, ami a legmagasabb figyelmeztetési szint. A környező országok közül Iránra, Irakra és Szíriára is ilyen figyelmeztetés vonatkozik – írja a The Mirror brit napilap amerikai kiadása.

Az Egyesült Államok libanoni nagykövetsége nem létfontosságú dolgozóinak és családtagjainak már a múlt héten engedélyezték az országból való távozást – írja a France 24 hírcsatorna. Két nappal ezelőtt pedig megszületett a döntés az ország iraki nagykövetsége és az erbíli főkonzulátus nem létfontosságú személyzetének és családtagjaiknak evakuálásáról is az amerikai kormányzati személyzet és érdekeltségek elleni fokozott biztonsági fenyegetések miatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap kijelentette, az Egyesült Államok arra számít, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború az Irán által támogatott fegyveres csoportok miatt eszkalálódik, és leszögezték, hogy a Biden-kormányzat készen áll a válaszadásra, ha amerikai civilek vagy katonák válnak célponttá – írja az AP hírügynökség.

Borítókép: A libanoni hadsereg járművei haladnak el egy bejrúti utcán 2021. október 15-én (Fotó: MTI/AP/Bilal Huszein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.