A holland miniszter uniós védelmi biztosi szerepkört javasolt

A vörös lámpák mégis villogni kezdenek.

2023. 11. 11. 16:28
OLLONGREN, Kajsa; RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Soesterberg, 2023. május 4. Mark Rutte holland kormányfõ (j) és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök társaságában látogatást tesz a soesterbergi katonai támaszponton 2023. május 4-én. MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet Fotó: Jeroen Jumelet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kajsa Ollongren leköszönő holland védelmi miniszter csütörtökön azt sürgette, hogy a következő Európai Bizottság hozzon létre egy külön védelmi biztosi posztot, hangsúlyozva, hogy az EU-n belül növelni kell a fegyverbeszerzéseket és a katonai kiadásokat.

Úgy gondolom, hogy jó ötlet lenne, ha a következő Európai Bizottság ezt a kérdést első helyre tenné a napirenden, és lenne egy olyan európai biztos, aki száz százalékban csak [a védelemmel] foglalkozik.

Bár Ollongren főként arról beszélt, hogy egy új védelmi biztos majd koordinálhatná az uniós hadiipart, forrásokat szerezhetne stratégiai ágak számára, a vörös lámpák villogni kezdenek, amikor Brüsszel felé kül- és védelempolitikai javaslatok érkeznek baráti körökből. 

Brüsszel listáján ugyanis két szándék helyezkedik a legelső sorokban: a nemzeti vétók eltörlése és valahogy a szerepkörök olyan módosítása/megalkotása, amiben lesz egy olyan feje az EU-nak, aki ígéreteket tehet Ukrajnának fegyverszállításokról és egyéb támogatásokról.

A holland miniszter elmondta, hogy míg az olyan politikai szereplők, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, jelentős akadályok nélkül fel tudják pörgetni a háborús gazdaságaikat, az EU továbbra is olyan kihívásokkal néz szembe, mint a munkaerőhiány, az erőforrások hiánya és a vonakodó vállalatok, amelyek csak akkor kezdik meg a termelést, ha minden szerződést aláírtak. Ezentúl azonban lehetne mihez nyúlni, akár az EU fegyvergyártási ütemtervéről beszélünk vagy közös beszerzések szervezéséről.

Borítókép: Mark Rutte holland kormányfő és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök társaságában látogatást tesz a soesterbergi katonai támaszponton 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.