Kázmér 2024. március 4.
logo

A kárpátaljai magyarok sorsáról tárgyalt Zelenszkij és Von der Leyen

Dócza Edith Krisztina
2023.11.28. 10:01 2023.11.28. 11:46
A kárpátaljai magyarok sorsáról tárgyalt Zelenszkij és Von der Leyen

Telefonon egyeztetett hétfő este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – számolt be az ukrán elnöki hivatal. A közlemény szerint a megbeszélés témája Ukrajna uniós csatlakozáshoz szükséges reformok voltak.

Zelenszkij arról biztosította Von der Leyent, országa továbbra teljesíti minden kötelezettségvállalását, beleértve a nemzeti kisebbségek jogait és a korrupcióellenes intézmények megerősítését.

Az államfő hozzátette: egyes ajánlások teljesítésére még a december 14–15-i uniós csúcstalálkozó előtt sor fog kerülni. A tagállamok ugyanis napirendre tűzhetik az első tárgyalások esetleges megkezdését Ukrajnával a posztszovjet ország csatlakozásáról. Zelenszkij egyúttal arról is tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, első olvasatban elfogadták a korrupció elleni küzdelem fokozását célzó törvényjavaslatot.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.