Kázmér 2024. március 4.
logo

Háromezer katonáját küldené Ukrajnába Ramzan Kadirov

Dócza Edith Krisztina
2023.11.28. 06:45 2023.11.28. 08:25
Háromezer katonáját küldené Ukrajnába Ramzan Kadirov

További háromezer katonát küldene Ramzan Kadirov csecsen vezető az ukrajnai háborúba, hogy orosz zászlók alatt harcoljanak – számolt be kedden a Reuters hírügynökség. Telegram-csatornáján azt írta Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb szövetségese, harcosainak a legjobb felszerelései és modern fegyverei vannak. Hozzátette: katonái harciasak és rendkívül motiváltak a háborús sikerekben.

Kadirov még májusban arról beszélt, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsenföldről több mint 26 ezren csatlakoztak orosz oldalon az ukrajnai háborúba. Körülbelül 12 ezren önkéntes alapon vonultak be, közülük nagyjából hétezren aktívan részt vettek a harcokban még tavasszal.

A Reuters azonban kiemelte, a csecsen vezető állításait független forrásokból nem lehet ellenőrizni, és az Ukrajnában harcoló csecsen katonák létszámáról ez idáig is eltérő becslések láttak napvilágot. Kadirov korábban a közösségi oldalakon több olyan videófelvételt is közzétett, amelyekben arról beszélt, katonái Ukrajnában vannak és részt vesznek az orosz támadásokban, novemberben pedig arról beszélt, az Ahmat kommandó tagjai fogják kiképezni az egykori Wagner-zsoldosokat.

Mindeközben a csecsen fegyvereseket több kritika is éri, mondván, többet foglalkoznak azzal, hogy a videómegosztó portálokra előre megrendezett videókat készítsenek – írta kedden a The Guardian brit napilap.

Borítókép: Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető (Fotó: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Mecel)

Háború Ukrajnában

Főhet a feje az ukránoknak a „hisztis” F–16-osok miatt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.