Háromezer katonáját küldené Ukrajnába Ramzan Kadirov

A csecsen vezető szerint már több mint 26 ezren vonultak az ukrajnai háborúba orosz zászlók alatt.

2023. 11. 28. 6:45
KADIROV, Ramzan
Moszkva, 2023. szeptember 28. Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetõ a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott kétoldalú megbeszélésen a moszkvai elnöki hivatalban 2023. szeptember 28-án. Kadirov szeptember 25-én elismerte, hogy fia, a 15 éves Adam Kadirov megverte a Korán-égetés miatt vizsgálati fogságban levõ Nyikita Zsuravelt. A 19 éves Zsuravelt május 20-án vették õrizetbe, miután videófelvételt tett közzé arról, amint a volgográdi nagymecset elõtt elégeti az iszlám vallás szent könyvének egy példányát, ami bûncselekménynek számít Oroszországban. A volgográdi illetõségû férfit további vizsgálat céljából az Oroszországi Föderáció Csecsen Köztársasága Nyomozó Bizottsága nyomozati osztályának adták át, és májusban egy grozniji elõzetes letartóztatási központba szállították. Csecsenföld népessége javarész szunnita iszlám vallású. MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik pool/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További háromezer katonát küldene Ramzan Kadirov csecsen vezető az ukrajnai háborúba, hogy orosz zászlók alatt harcoljanak – számolt be kedden a Reuters hírügynökség. Telegram-csatornáján azt írta Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb szövetségese, harcosainak a legjobb felszerelései és modern fegyverei vannak. Hozzátette: katonái harciasak és rendkívül motiváltak a háborús sikerekben.

Kadirov még májusban arról beszélt, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsenföldről több mint 26 ezren csatlakoztak orosz oldalon az ukrajnai háborúba. Körülbelül 12 ezren önkéntes alapon vonultak be, közülük nagyjából hétezren aktívan részt vettek a harcokban még tavasszal.

A Reuters azonban kiemelte, a csecsen vezető állításait független forrásokból nem lehet ellenőrizni, és az Ukrajnában harcoló csecsen katonák létszámáról ez idáig is eltérő becslések láttak napvilágot. Kadirov korábban a közösségi oldalakon több olyan videófelvételt is közzétett, amelyekben arról beszélt, katonái Ukrajnában vannak és részt vesznek az orosz támadásokban, novemberben pedig arról beszélt, az Ahmat kommandó tagjai fogják kiképezni az egykori Wagner-zsoldosokat.

Mindeközben a csecsen fegyvereseket több kritika is éri, mondván, többet foglalkoznak azzal, hogy a videómegosztó portálokra előre megrendezett videókat készítsenek – írta kedden a The Guardian brit napilap.

Borítókép: Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető (Fotó: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.