Hat diák áll bíróság elé a lefejezett francia tanár ügyében

A 47 éves Samuel Patyt 2020. októberében gyilkolta meg egy 18 éves csecsen fiatal.

2023. 11. 27. 9:27
-
Párizs, 2020. október 21. Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvõ Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án, a tanár emlékére szervezett virrasztás kezdete elõtt. Négy nappal korábban egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte a történelemtanárt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról beszélt MTI/EPA/Julien De Rosa Fotó: Julien De Rosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat tinédzserkorú fiatal áll hétfőn bíróság elé Párizsban: a fiatalokat azzal vádolják, hogy részt vettek Samuel Paty meggyilkolásában – számolt be a Reuters hírügynökség. A 47 éves francia középiskolai történelemtanárt 2020. október 16-án egy 18 éves csecsen származású muszlim szélsőséges, Abdoullakh Anzorov fejezte le. A történelemtanárt azt követően gyilkolták meg, hogy a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban 2015-ben közölt Mohamed-karikatúrákat mutatott meg a gyerekeknek, amelyet sok muszlim sértőnek talált, és emiatt a francia oktató is erős kritikát kapott a szülőktől.

Öt fiatalt – akik a támadás idején 14-15 évesek voltak – bűnügyi összeesküvéssel vádolnak, a hatóságok szerint ők mutatták meg a gyilkosnak a történelemtanárt, de azt sem tartják kizártnak, higy segítettek abban, hogy az oktatót követhesse a szélsőséges. Francia lapok információi szerint azonban a fiatalok pénzt kaptak azért, hogy figyeljék az iskola környékét.

A hatodik fiatal pedig egy 15 éves lány, aki mesélt a szüleinek arról, hogy Samuel Paty karikatúrákat mutatott az órán Mohamed prófétáról, ám később kiderült, nem is vett részt ezen az órán. A Reuters értesülései szerint a fiatalok fejenként 2,5 év börtönbüntetést kaphatnak, a gyermekbírósági tárgyalások várhatóan december 8-ig tartanak majd, zárt ajtók mögött. Rajtuk kívül nyolc felnőttet pedig büntetőbíróság elé állítanak, köztük Brahim Chninát és egy szélsőséges aktivistát, Abdelhakim Sefriouit: a két férfit azzal vádolják, videókat készítettek, hogy felhívják a figyelmet a francia oktatóra.

Franciaországban él az európai muszlim lakosság legnagyobb közössége: becslések szerint 5,7 millióan vallják maguknak muszlimnak, ezzel a teljes lakosság körülbelül tíz százalékát teszik ki. Egyes előrejelzések szerint számuk 2050-re a 8,6 milliót is meghaladhatja. Az országban az elmúlt években több terrortámadást is végrehajtottak a szélsőségesek. A legutóbbi eset idén októberben történt, amikor egy iszlamista férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában késsel támadt a jelenlévőkre. A támadás során egy tanárnő meghalt, ketten pedig megsebesültek. Az elkövető egy húszéves, csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov volt, aki az Iszlám Állam (ISIS) nevében gyilkolt.

Borítókép: Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvő Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án, a tanár emlékére szervezett virrasztás kezdete előtt (Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.