Izraeli túszok meséltek a Hamász-fogságról

A túszok még az utolsó percben sem voltak biztosak a hazatérésben: terroristák és gázaiak próbálták megtámadni őket.

2023. 11. 27. 8:58
null
Tel-Aviv, 2023. november 27. A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a Tel-Aviv közelében lévõ Petah Tikvában lévõ Schneider Gyermekkórház területére 2023. november 26-án. A Hamász ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselõinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok következõ csoportját, 13 izraeli és négy külföldi állampolgárt. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan újabb túszokat enged szabadon a Hamász palesztin terrorszervezet hétfőn az Izraellel kötött fegyverszüneti egyezmény értelmében. A Gázai övezetben körülbelül 180 túsz tartózkodik még, köztük 17 gyermek, beleértve a legfiatalabb elraboltat is, aki mindössze kilenc hónapos volt, mikor október 7-én a terroristák magukkal vitték. Ez idáig sem a hozzátartozók, sem az izraeli kormány nem tudott sokat a túszokról, ám az N12 izraeli televíziós csatornának most beszámoltak arról, milyen körülmények uralkodtak a Hamász fogságában.

Voltak olyan napok, amikor nem volt elegendő élelem, csak kenyeret kaptak. Nem kínozták meg őket, de az utolsó napokban már csak nagyon kevés rizst kaptak

– magyarázta Merav Mor Munder unokatestvére, Keren Munder a tapasztalatait, akit még pénteken engedtek szabadon. Aznap Keren Munder megtudta, 78 édesapja még mindig a Hamász fogságában van.

Egy másik túsz, Hannah Kacir arról beszélt, néhányszor megengedték nekik a fegyveresek, hogy az izraeli rádiót hallgassák, ekkor tudta meg, hogy a fiát megölték. Miután pedig kiszabadult a fogságból, már arról értesült: férjét is elrabolták a Hamász terroristái, és azóta is Gázában van. Mások elmondták, hazajutásuk sem volt zökkenőmentes, a terrorszervezet tagjai vagy a gázaiak megpróbálták megtámadni őket.

Az utolsó pillanatig nem voltunk biztosak [a hazatérésben]. Azt hittük, meglincselnek minket az Izraelbe vezető úton

– mesélte egy túsz.

A Hamász terroristái október 7-én civileket hurcoltak el a Gázai övezetbe, köztük betegeket is. A napokban engedték szabadon a Nahal Ozból származó 84 éves Alma Avrahamot is, akit életveszélyes állapotban, helikopterrel szállítottak Beér-Seva Soroka nevű kórházába. Az idős asszony korábban nyitott szívműtéten esett át és autoimmun betegségben is szenved, ám a fogságban nem kapta meg a szükséges gyógyszereket.

Az orvosok szerint ha egy nappal később engedik szabadon, már nem élne. Almát intenzív osztályon kezelik, lélegeztetőgépen van.

A túszok között családok is voltak, azonban többen arról számoltak be, hogy szétválasztották őket. A 13 éves Hila Rotem-Sosani szombaton térhetett vissza Izraelbe, ám édesanyja ott maradt – a Hamász azt állítja, nem tudja, hogy hol van Raja. Az izraeli édesanya testvére, Jaír számolt be arról, milyen körülmények között tartották fogva unokahúgát. Elmondta, Hila és az édesanyja eleinte együtt voltak, majd Raját máshová helyezték át, azóta nem hallottak róla semmit. A hazatért fiatal némileg lefogyott a fogságban, de úgy tűnik, jól van.

Jaír hozzátette: unokatestvére eleinte mindig suttogva beszélt, a Hamász tagjai ugyanis erre utasították őket.

Raját, Hilát és a fiatal lány barátját, Emilyt október 7-én rabolták el a Hamász terroristái. Mikor otthonukat megtámadták a fegyveresek, Raja a férjével beszélt telefonon, akkor azt mondta, az óvóhelyen vannak mindhárman, a vonal azonban egyszer csak megszakadt.

 

Borítókép: A Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a Tel-Aviv közeli Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területére 2023. november 26-án (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.