Izraeli túszok hozzátartozóival beszélgettünk Tel-Avivban + képgaléria

Legalább 240 túszt tartanak fogva a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei a Gázai övezetben: fiatalokat, időseket, nőket, férfiakat, gyermekeket, és még néhány hónapos csecsemőket is. Tel-Avivban túszok hozzátartozóival beszélgettünk, köztük a magyar-izraeli állampolgárságú Majan Zinnel, akinek nyolc- és tizenöt éves lányait hurcolták a Gázai övezetbe.

2023. 11. 12. 6:00
Fotó: Csudai Sándor – Origo Forrás: Csudai Sándor – Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tel-Avivba megérkezve a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren találkoztunk először a Hamász palesztin terrorszervezet által elrabolt túszok plakátjaival. Minden plakát egy túszt jelentett, amelyen fényképét, nevét és életkorát tüntették fel, majd az angol nyelvű üzenet: #bringthemhomenow, azaz hozzátok őket haza most. Izraeli utunk során az ország minden pontján találkoztunk a figyelemfelhívó plakátokkal, még a reklámtáblákon és kijelzőkön is ők szerepeltek. Néhány túsz hozzátartozójával nekünk is lehetőségünk nyílt találkozni, köztük a magyar-izraeli állampolgárságú Majan Zinnel.

 

Már az újrakezdést várja elrabolt lányaival Majan Zin

Könnyeivel küzdve, lányától kapott ékszereit viselve nyilatkozott magyar újságíróknak Tel-Avivban az a magyar-izraeli állampolgárságú édesanya, akinek két lányát, a nyolcéves Ellát és a 15 éves Dafnát hurcolták Gázába a Hamász palesztin terrorszervezet katonái több mint egy hónappal ezelőtt. A fegyveresek támadásakor a két kislány édesapjuk otthonában volt a dél-izraeli Nahal Oz kibucban, onnan rabolták el őket. Majan Zin a magyar újságíróknak elmondta, később a Hamász egy közösségi oldalon futtatott élő adásában látta újra volt férjét, akit később megöltek. Volt férje feleségét szintén megölték a terroristák.

Mutatott egy fotót is a telefonján, amelyen Dafna látható. Hozzátette: lánya olyan matracon ült, amelyet az arabok használnak, így szinte biztos, hogy a fiatalt továbbra is a Gázai övezetben tartják fogva. – Akik a 7-i támadás mögött állnak, azok nem emberek, hanem állatok, szörnyetegek – fogalmazott az édesanya. Rámutatott, a háború kirobbanása előtt sok palesztin ingázott a Gázai övezet és Izrael között, voltak, akik naponta jöttek az országba a munkahelyük miatt.

A magyar-izraeli Majan Zin, akinek két kislányát rabolták el a Hamász terroristái (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

Majan Zin korábban a repülőtéren dolgozott, mindennapjai most azonban többnyire sírással telnek, terapeutához jár, emellett interjúkat ad és olyan emberekkel találkozik, akik tudnak segíteni az elraboltak ügyében. Az interjúban ugyanakkor kiemelte, korábban boldog életet élt, és igyekezett optimista maradni. Hozzátette: bár találkozik gyakran más túszok hozzátartozóival, és nem tud nem gondolni az elrabolt gyermekekre, várandós nőkre, úgy érzi, mindez nincs rá jó hatással, márpedig most saját magára kell fókuszálnia. A Magyar Nemzet kérdésére Majan Zin elmondta,

talán egyszer vissza fogok menni Nahal Ozba, de nem mostanában. Nem tudom, mikor.

Mióta lányait elrabolták a Hamász-terroristák, az édesanya egyszer utazott el a kibucba, de volt férje házába nem tudott bemenni. Mások azonban jártak bent a támadás óta, lányai egy-egy pólóját hozták el neki, azóta is azokkal alszik. A magyar-izraeli édesanya rendkívül elkeseredettnek tűnt: bár bízik abban, hogy lányai épségben hazatérnek, nem tudja, hogyan fog mindez megvalósulni. Néhány nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnöknek és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek is üzent, arra kérve őket, hogy legalább őt juttassák be a Gázai övezetbe, választ azonban nem kapott. Majan Zin arról is beszélt, hogyan képzeli el az első találkozást lányaival, és hogyan képzeli el közös jövőjüket. Elmondta, hogy először szorosan magához ölelné őket, majd új lakásba költöznének, amelynek kiválasztásakor a biztonság kiemelt szerepet kapna.

Az édesanya olyan videófelvételeket is mutatott, amelyeket volt férje készített nahal ozi otthonából a Hamász október 7-i támadása előtt. Ezeken a verandán, de még a lakásokban is élesen lehet hallani a lövéseket, amelyek nem ritkák a közvetlenül a Gázai övezet mellett fekvő kibucban, A településről még a Hamász palesztin területeit is látni: az épületeket, a fényeket és az izraeli rakétatámadások során keletkezett tüzet. Majan Zin elmondta, bár minden házban van óvóhely, a gyerekeket is arra tanítják az iskolában, hogy nem kell félniük a gázaiaktól, jó emberek élnek ott.

 

A Hamász videójában látták újra unokatestvérüket, de örültek annak, hogy él

Csoportunknak két másik fiatal is nyilatkozott, akiknek unokatestvérét a Super Nova fesztáválról rabolták el a terroristák: Evjatar David decemberben lenne 23 éves. A fiatal férfi öt barátjával, autóval ment a zenei eseményre, barátai közül kettőt mészároltak le a Hamász fegyveresei. Mielőtt Evjatart elfogták volna, egy utolsó üzenetet tudott küldeni telefonján édesanyjának, amelyben az állt, az autóhoz tartanak és hamarosan elindulnak haza. Ezután a fiatalt már nem tudták elérni telefonon, és édesanyja üzeneteire sem érkezett válasz.

A túszok többségéhez hasonlóan Evjatart a Hamász egyik propagandavideójában látták újra, amelyet a Telegramon tett közzé a szervezet, és lapunknak is megmutattak.

Tamar és Matan unokatestvérüket várják haza, őt is a Hamász terroristái hurcolták magukkal Gázába (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A felvételen az látható, hogy a fiatal kezét hátrakötötték, pólóját levették, úgy vezette őt egy fegyveres. Sérülések nyomait nem láttunk rajta, és a felvételről az is látszott, hogy saját lábain tudott sétálni. A két unokatestvér, Matan és Tamar nem leplezte örömét, mosolyogva idézték fel a pillanatot, a videófelvétel ugyanis annak volt a bizonyítéka, hogy Evjatar életben van, és láthatóan nem esett komolyabb bántódása. Példaként megemlítették, hogy másokat élve égettek el a Hamász fegyveresei, a nőket sorra erőszakolták meg.

Videófelvételről készített fotó Evjatar Davidről (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

Evjatar unokatestvérei a szülők reakciójáról is beszámoltak. Elmondták, hogy Evjatar édesapja egy videót nézett meg, utána összetört, nem tudta elhinni, hogy ezt tették a fiával. Több felvételt nem akart látni a szörnyűségekről, amelyeket a terroristák elkövettek. Az elrabolt fiatal édesanyja azonban küzd a fiáért, valamint más túszokért, legutóbb Athénban járt egy izraeli delegáció tagjaként, emellett gyakran ad interjúkat is.

A fiatalok elmondták, amióta unokatestvérüket elrabolták, náluk is megváltoztak a mindennapok: televíziót már nem néznek, és a közösségi oldalakra se látogatnak már fel. Csupán reggelente futják át a híreket, hogy katonabarátaik neve nincs-e a halálos áldozatok között.

 

„Nehéz felfogni, hogy tud valaki egy gyereket megölni”

38 gyermeket több mint 36 napja tart fogva a Hamász – a kilenc hónapos csecsemőtől a 18 éves fiatalig – erre hívja fel a figyelmet a Free Our Kids nevű izraeli kezdeményezés honlapja. A projekt mögött olyan édesanyák állnak, akik korábban nem ismerték egymást, ám a Hamász október 7-i támadása és túszejtése összekötötte őket. Az alapítók között van a kétgyermekes Einat is, aki önkéntes alapon vesz részt a projektben. Mikor csapatunknak nyilatkozott, a Free Our Kids pólóját viselte, amelyen az a felirat állt, „choose humanity”, azaz válaszd az emberiséget.

Einat,a Free Our Kids nevű kezdeményezés egyik alapítója (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

Elmondta, hogy a háború második napján tették közzé első videójukat, amelyet már több mint 4,3 millióan tekintettek meg Instagram-oldalukon. A videóban az összes olyan gyermek neve, életkora és fotója látható, akik a mai napig a Gázai övezetben tartózkodnak, és több mint egy hónapja nem kapnak róluk hírt családjaik.

Nehéz felfogni, hogy tud valaki egy gyereket megölni

– mondta Einat, kiemelve, hogy a halálos áldozatok között volt egy 16 éves kerekesszékes fiatal is.

A Free Our Kids a tel-avivi Habima színház mellett üres ágyakat helyezett ki, amelyek a túszul ejtett gyermekek üres ágyait szimbolizálják. Az ágyakon párnák, takarók és egy-egy személyes tárgy látható: plüssállat, könyv, papucs, játékok. Fájó szívvel néztünk rá a babaágyakra is, amelyekbe csörgőt és cumit is elhelyeztek. Még egy sárga szalagot is kaptunk is kezünkre, amely a szolidaritást jelképezi. A sárga szalag egyébként több helyen is feltűnt utunk során: láttuk bicikliken, autó visszapillantó tükrére kötve, de még a repülőn az utaskísérők is kitűzték. 

 

A Nemzetközi Vöröskereszt ellen tüntettek Tel-Avivban

„Cselekedj most! Vöröskereszt, tedd a dolgod! Szégyen!” – skandálta a tömeg csütörtök este Tel-Avivban, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) irodája előtt tartott, az egészségügyi dolgozók által szervezett tüntetésen. Orvosok, sürgősségi dolgozók, valamint mentőszervezetek tagjai gyűltek össze, az irodaház elé idősek és fiatalok egyaránt kivonultak, voltak, akik gyermekeiket is magukkal hozták. A tömeg az ICRC-t arra szólította fel, cselekedjen a Gázai övezetbe hurcolt túszok érdekében. A szervezetet azzal vádolják, hogy nem tett semmit annak érdekében, hogy gyógyszereket juttasson a térségbe, emellett felrótták az ICRC-nek azt is, hogy nem látogatott el Gázába.

A Magyar Nemzetnek egy tüntető, Juval elmondta, hogy 22 éves, orvosi ellátásra szoruló unokatestvére is a Hamász-terroristák fogságában van. „Szüksége van a gyógyszereire” – hangsúlyozta a lapunknak nyilatkozó tüntető.

„Az elmúlt 35 napban egyszer sem látogatták meg a túszokat, semmit sem tudunk róluk, még azt sem, hányan vannak még életben. Tenniük kellene a dolgukat, nem számít, hogy zsidók vagy más véréről van szó” – tette hozzá.

Borítókép: A magyar–izraeli állampolgárságú Majan Zin két fiatalt, Tamart (jobbra) és Matant öleli meg, ők unokatestvérüket várják vissza a Gázai övezetből. A fotó 2023. november 9-én Tel-Avivban készült (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.