Antiszemita indítékkal késelhettek meg egy nőt

A fiatal lyoni nő otthonának ajtajára horogkeresztet festettek.

Forrás: MTI2023. 11. 05. 6:10
null
Párizs, 2023. november 4. Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. A felirat jelentése: nem háború, népirtás. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késsel megsebesítettek egy fiatal zsidó nőt az otthonában Lyonban, Franciaország harmadik legnagyobb városában – közölte szombaton az ügyészség, amely nem zárta ki az esetleges antiszemita indítékot.

Franciaország több városában tüntettek szombat este a gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

A lyoni ügyészség a megtámadott fiatal nő ügyében emberölési kísérlet címén indított eljárást. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe, a nő állapota nem életveszélyes. A nő elmondása szerint otthonába becsengettek, és amikor ajtót nyitott, egy sötét ruhás, részben eltakart arcú támadó kétszer megszúrta, majd elmenekült. Az ajtóra horogkeresztet festettek, de egyelőre nem tudni, mikor. 

A párizsi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint szombaton körülbelül 19 ezren vonultak fel számos palesztin zászló alatt Párizsban, egyesek „Szabadítsátok fel Palesztinát” transzparensekkel. Más táblákon a „Bojkottáljuk Izraelt”, „Izrael terrorista állam” feliratok voltak olvashatók. A rendőrség közölte: nem tiltja be a tüntetéseket, de nem tűr semmilyen rendbontást. Országszerte mintegy negyven megmozdulást jelentettek be.

Lyonban mintegy ötezren tüntettek a rendőrség szerint, a dél-franciaországi Montpellier-ben 1750-en tüntettek, a gázai mártír gyermekek temetőjét szimbolizálva. A kelet-franciaországi Strasbourgban ezerötszázan vonultak az utcára, „Izrael terrorista, Macron cinkos” jelszót skandálva.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.